Ken je keten, schakel zelf!

Columns

Je kent het vast wel. Je gaat met een groep collega’s een of twee dagen naar een conferentieoord ergens diep in de bossen en daar je wordt volgepropt met nieuwe ideeën over hoe het ook anders kan. Even weg van die dagelijkse sleur. Inspirerende sprekers komen je uitleggen wat jij dan allemaal anders moet gaan doen. Sprankelende discussies volgen met vaak veel passie. Aan de bar worden de onderlinge relaties nog wat versterkt. Vol energie vertrek je dan weer naar huis en onderweg - nog helemaal in die flow - bedenk je alvast wat je er allemaal mee gaat doen als je weer op kantoor bent. Maar de waan van de dag haalt je snel in. Glazige blikken staren je aan: ‘waar heeft hij het nou weer over’. Weg mooie voornemens. Weg energie.

En dat terwijl het ook anders kan! Maar hoe dan? Nou gewoon, door daar niet heen te gaan met een horizontale groep, dus niet met een groep van gelijkgestemde directeuren, afdelingshoofden of projectmanagers, maar om zo’n leertraject te volgen met een verticale groep van collega’s. Dus met de hele keten: alle schakels van hoog tot laag, primaire of ondersteunende processen, iedereen die voor dat betreffende vraagstuk een rol van betekenis moet spelen participeert. Er wordt dan niet alleen op conceptueel niveau gesproken, maar soms ook even de diepte in, zodat je zeker weet dat de gekozen oplossing ook echt werkt! Zo’n verticaal leertraject werkt dan aan het besef van de onderlinge afhankelijkheid waarbij ieders rol en verantwoordelijkheid in die keten écht zichtbaar wordt. Het kijken over het muurtje van de ander helpt ontzettend om die gemeenschappelijke doelen te realiseren. En als je iedereen uit die keten dan in dat bos toch bij elkaar hebt, in zo’n inspirerende sfeer weg van het dagelijkse, dan helpt dat de onderlinge kruisbestuiving natuurlijk geweldig! Er zijn zelfs voorbeelden waarin men een stap verder gaat en dit soort leertrajecten ook doet met klanten, opdrachtgevers, leveranciers of andere stakeholders. En waarom niet? Als het gemeenschappelijke doel centraal stelt, dan is je ‘payroll’ toch ondergeschikt? En het leuke daarvan is dat je in zo’n informele sfeer waarin iedereen zich kwetsbaar moet opstellen, waarin iedereen zich bloot moet geven, vaak tot veel betere oplossingen komt!

Kort en goed: zo’n verticaal leertraject werkt niet alleen aan het upgraden van de competenties, het zorgt vooral voor onderling vertrouwen. Vertrouwen dat je de dag erna kun gebruiken in je dagelijkse werk. Het muurtje is dan immers geslecht. Je weet nu wat de ander voor jou kan betekenen en andersom. Door bij elkaar in de keuken te kijken, door elkaar te helpen ben je in staat om al lerende een mooi hoofdrecht te bereiden! En daar gaat het toch om, of niet soms?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jan-Willem van Overstrate
Zo zie je maar hoe simpel slimme ideeen kunnen zijn; kun je morgen toepassen; bij Rijkswaterstaat doen ze het zo al, met veel plezier overigens! Ga daar maar eens kijken. Wellicht ook een gedachte als de trainings- en opleidingsbranche dit gewoon overneemt!
Ferdinand Aukes
Verandering vindt inderdaad nog te veel plaats op één lijn. Jammer en een gemiste kans. Je schrijft het helder en hoop dat veel managers/ceo's begrijpen dat dit een betere en effectievere weg is naar organisatie verandering. Mooi ook geschreven over "vertrouwen" Primair de basis voor samenwerken.

Hartelijke groet,

Ferdinand Aukes
innerqi

Meer over Slimmer werken