Kantoorliefde volgens de regels

Relaties en korte verhoudingen op het werk komen vaak voor, maar het blijft een gevoelig onderwerp met grote gevolgen voor sfeer en productiviteit. Steeds meer bedrijven stellen een gedragscode op.

Bijna de helft van de Nederlandse werknemers heeft wel eens een kantoorromance gehad, voor 10 procent leidde de romance tot een langdurige relatie en één op de tien werknemers had seks op kantoor en het gebeurt waarschijnlijk nog veel vaker. Ruim de helft van de Nederlandse medewerkers is van mening dat er niks mis is met sjansen op kantoor. Bijna 25 procent vindt dat dit niet met de baas gedaan moet worden. Voor veel werknemers is er een duidelijk verschil in flirten tussen collega’s onderling en tussen werknemers en leidinggevenden.

Liefde op het werk is een taboe. Liefde is voor veel mensen iets voor thuis, werk hoort zakelijk te zijn. Maar die scheiding slaat natuurlijk nergens op. Wat de taboesfeer in de hand werkt, is dat veel relaties in het geheim ontstaan zonder dat de partner thuis op de hoogte is. Maar ook in de wetenschap blijkt het een “non-issue”, terwijl intimiteit op het werk een belangrijke zaak is met gevolgen voor de onderlinge sfeer en de economische productie. Verliefde stellen werken bijvoorbeeld harder of zijn juist sneller afgeleid. Dat laatste lijken steeds meer Nederlandse bedrijven te beseffen. 20 procent van de Nederlandse organisaties heeft inmiddels een passage over liefdesrelaties opgenomen in de gedragscode.

Omdat dat maar al te vaak problemen oplevert, vragen bedrijven hun personeel steeds vaker een 'liefdescontract' te ondertekenen. Het liefdescontract is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar een kwart van de ondernemingen zo'n overeenkomst kent. Daarin verplichten zij het personeel open en eerlijk te melden als hij of zij een relatie met een collega krijgt.

De gedachte achter het contract is het vermijden van problemen op de werkvloer. Vooral als de relatie stuk loopt, zijn roddel en achterklap, beschuldigingen en pesterijen aan de orde van de dag. Openheid over de liefdesrelatie moet een slechte sfeer op de werkvloer voorkomen.

Een gedragscode voor relaties op het werk is zeker geen oplossing. Het is hooguit nuttig om de discussie op gang te brengen en openheid en bewustzijn te creëren. Maar het menselijk gedrag en gevoel zijn complex en zeker geen harde onderwerpen met handvatten om ze goed aan te pakken. Je kunt er geen model tegenaan gooien. Liefde op het werk kan nog positief uitpakken, maar wat te denken van negatieve emoties, zoals een hekel hebben aan je collega? Komt daar dan ook een contract voor?’

Het gaat om de vraag: hoe gaan wij hier met elkaar om? Het is belangrijk om relaties bespreekbaar te maken en te onderzoeken welke mogelijke acties, zoals overplaatsing, ondernomen kunnen worden.

Lees meer op JONGEBAZEN.NL in de rubriek: Seksualiteit en werk

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Financieel Dagblad)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

fretuz
Relatie via m'n werk? Gebeurt mij dus nooit, helaas. Ik ben veel te zakelijk op m'n werk. Veel te serieus en voornamelijk met werk bezig. Kennelijk. Jammer eigenlijk, ik sta ervoor open, zeker na dit artikel te hebben gelezen, haha. Zelfs vrienden maken via m'n werk gebeurt zelden. Privé en zakelijk gescheiden houden is blijkbaar wat ik al jaren doe besef ik me nu... En dat is goed.