Jouw sleutel tot grotere duurzaamheidsimpact

Columns

Als ondernemer of manager worstel je vast ook met de vraag: "Hoe kan ik nou écht verschil maken op het gebied van duurzaamheid? Welke impact gaat mijn inspanning nou echt hebben?" 

Het antwoord is verrassend eenvoudig en het zit hem in het domino-effect. Laat me uitleggen waarom dit zo krachtig is en hoe jij dit effect kunt inzetten.

De ongemakkelijke waarheid

Uit ons recente State of Impact rapport blijkt een schokkend feit: slechts 9% van alle organisaties eist een duurzaamheidsbeleid van hun leveranciers. Sterker nog, 34% stelt helemaal geen eisen. Herken je dit? Ik wel. Het is zo makkelijk om te denken: "Ach, wij zijn maar een kleine speler. Wat maakt het uit wat wij doen?"

Maar hier zit juist de crux. Want elke organisatie die wél de stap zet, creëert een rimpeling die uitgroeit tot een golf.

 

Het machtige domino-effect

Stel je voor: je besluit als IT-bedrijf alleen nog maar met hostingproviders te werken die 100% groene stroom gebruiken. Je huidige provider heeft dit niet. Wat gebeurt er dan? 

Je spreekt je provider erop aan en switcht van provider. Je oude provider wordt zich bewust van het belang hiervan voor zijn klanten en overweegt zijn energiebeleid te veranderen om klanten niet te verliezen. Als ze overstappen, beïnvloedt dit direct hun hele klantenbestand. Vervolgens maken ze reclame met hun nieuwe USP. Andere hostingproviders volgen om concurrerend te blijven. Plotseling verschuift de hele marktstandaard. 

En dit alles... door jouw ene beslissing.

De verrassende samenhang

En dit is nog niet alles. Ons onderzoek toont aan: bedrijven die duurzaamheid als concurrentievoordeel voor zichzelf zien, stellen vaker strenge eisen aan hun leveranciers. Dit creëert een zelfversterkend effect. Hoe meer bedrijven dit doen, hoe meer leveranciers het als noodzaak zien, die op hun beurt weer hun leveranciers aanspreken. Enzovoorts enzovoorts.

Voila, je rimpeling is uitgegroeid tot een golf.

Jouw rol in dit alles

Nu denk je misschien: "Mooi verhaal, maar ik ben geen grote speler." Dat maakt niet uit! Juist de optelsom van al die 'kleine' acties maakt het verschil. Elke dominosteen telt.

Laat me je meenemen in hoe wij bij Prototyping Work het domino-effect in de praktijk brengen. We begonnen met het creëren van inzicht. Simpelweg door onze leveranciers te vragen naar hun CO2-uitstoot en hun beleid om deze te verlagen. Veel konden dit inzicht niet eens geven, maar onze vraag zette wel iets in beweging: ze maakten er melding van in hun organisatie.

Waar mogelijk zijn we overgestapt op duurzamere alternatieven. Zo kozen we bijvoorbeeld voor een nieuwe hostingprovider voor onze website om direct onze CO2-uitstoot te verlagen. Belangrijk hierbij was dat we onze oude leverancier lieten weten waarom we deze switch maakten. Zo gaven we hen de kans om hiervan te leren en mogelijk hun eigen beleid aan te passen.

Het resultaat? Onze acties hadden zowel directe als indirecte impact. We verlaagden niet alleen onze eigen uitstoot, maar zetten ook een kettingreactie in gang bij onze partners en leveranciers.

Jij kunt vandaag nog beginnen door concrete duurzaamheidseisen te stellen aan je leveranciers. Maak duurzaamheid een belangrijk selectiecriterium bij nieuwe samenwerkingen. Wees niet bang om helder te communiceren waarom je bepaalde keuzes maakt. Zo creëer je de eerste rimpeling. Door je ervaringen en successen te delen met je netwerk, inspireer je anderen om hetzelfde te doen.

De spannende, maar noodzakelijke stap

Het voelt misschien ongemakkelijk om je leveranciers en partners ter verantwoording te roepen. Maar bedenk: door het niet te doen, ontneem je hen de kans om te groeien en relevanter te worden in een veranderende markt.

Mijn oproep aan jou

Laten we stoppen met afwachten tot 'de grote jongens' het voortouw nemen. Begin vandaag nog met het aanspreken van je leveranciers en partners op hun duurzaamheidsambities. Verwacht meer van elkaar. Want alleen zo creëren we samen dat machtige domino-effect dat nodig is voor echte verandering.

Dus, welke 'dominosteen' ga jij vandaag nog omduwen? 

Het kan zo simpel zijn als het stellen van één kritische vraag aan je belangrijkste leverancier. Of het delen van je duurzaamheidsambities met je zakenpartners. Elke actie, hoe klein ook, kan het begin zijn van een keten van positieve veranderingen.

—-----------------------------------------------------------------------------------

Dit artikel is gebaseerd op inzichten uit het "State of Impact 2024" rapport en praktijkervaringen bij Prototyping Work. Voor meer details en sectorspecifieke inzichten, download het volledige rapport op stateofimpact.nl.

Krijg toegang tot alle toepasbare kennis en gedeelde ervaringen met een Pro-abonnement

Upgrade nu voor €200,— 

Managementsite, kritisch, wars van hypes, interactief en altijd op zoek naar wat wél werkt.

Word een PRO

Meer over Duurzaam ondernemen