- Het antwoord op downsizing?
- De crisis voorbij?
- Positionering alsdetacheringbureau
- Positionering als makelaar
- De added value van de interne adviseur: eensuggestie
Vertegenwoordigden interne consultants begin jaren tachtig nogeen intellectuele elite in het machtscentrum van de organisatie,die een belangrijke rol speelde bij organisatie-structuur en-ontwikkelingsvraagstukken, in de jaren negentig is die positieaardig onder druk komen te staan. Hoewel de grote ondernemingen inNederland nog wel centrale afdelingen kennen die zich bezig houdenmet organisatiebrede vraagstukken, noemen zij zich geen interneadviesbureaus meer. Dit is vooral omdat die term de lading nietmeer dekt. Meestal zijn zij ingericht rond specifieke centralefuncties zoals HRM en Opleidingen, of ze zijn gegroepeerd rond eenaantal algemene centrale supporttaken. Het aantal medewerkers datzich met intern advieswerk bezighoudt is afgenomen van soms enkeletientallen tot enkelen. Dit artikel wil een pleidooi zijn voor eenherwaardering van de interne adviesfunctie, zij het in een bij dejaren 90 passende afgeslankte vorm en gelegitimeerd door een hogeadded value .
Het antwoord op downsizing?
Vergaande vormen van decentralisatie, zoals verzelfstandigingvan bedrijfsonderdelen en de inrichting van business units, hebbenbegin jaren 90 geleid tot een toenemende assertiviteit vanmanagers. Deze konden nu eindelijk zelf bepalen wanneer zij welkeconsultants inhuurden. Het einde aan de vaak jarenlange gedwongenwinkelnering op het hoofdkantoor werd dan ook door menig managerdankbaar ontvangen.
Trends als down-/ rightsizing en business proces reengineeringhebben de populariteit van de interne consultant op hethoofdkantoor ook niet verhoogd: een stafafdeling met hogesalarisgroepen en een moeilijk aantoonbare toegevoegde waarde wasnatuurlijk al snel een gemakkelijk target. Bij het zoeken naarovertollige overhead is dan ook menig adviesafdelinggesneuveld.
De interne adviesafdelingen hebben zich vanaf eind jaren 80 danook veelvuldig bezonnen op de vraag naar de eigen toegevoegdewaarde. Dit heeft veel alternatieve concepten opgeleverd, vanmakelaarsfunctie, projectenbureau, TQM specialisten totdetacheringbureau en vele varianten daaromheen. Tot een breedtoepasbare zingeving voor een interne adviesafdeling met de daaraanverbonden specifieke kenmerken en talenten heeft dit echter nietgeleid.
De crisis voorbij?
De interne advies-afdelingen zijn echter niet overal verdwenen,zij het wel in omvang afgenomen. Ook zijn ze na strategischeheroriëntaties en daarop gevolgde reorganisaties vaak harderaan het werk dan ooit. Bovendien zijn ze vaak betrokken bijomvangrijke implementatietrajecten. Je zou dan ook in de verleidingkunnen komen te denken dat de crisis voorbij is. Dat geldtwaarschijnlijk wel voor een groot deel van de individuele interneconsultants. Zij hebben vaak opnieuw een betekenisvolle rol voorzichzelf gevonden en daarmee hun professionele crisis overwonnen.Echter, de afdelingen waartoe de consultants behoren, en daarmeehun managers, bevinden zich momenteel vaak in een grotere crisisdan ooit, al zijn ze niet altijd bewust bezig die crisis temanagen.
Het antwoord op de vraag zelfdoen of uitbesteden leidt in depraktijk meestal niet vanzelf tot een heldere positionering, omdatcompromissen worden gesloten waaruit een diffuus geheel aanactiviteiten overblijft. Deze activiteiten bestaan dan vaak uittaken die men graag wil verwerven, taken waar men historisch meeverbonden is, taken waar veel vraag naar is, etc.
Hieronder worden kort twee praktijkvoorbeelden gegeven vanvormen die voormalige adviesafdelingen vandaag de dag aangenomenkunnen hebben: een waarbij het zelf doen centraal staat en eenwaarbij het uitbesteden uitgangspunt is. De eerste vorm, zelf doen,heeft meestal de betekenis van alles doen waar vraag naar is, mitspassend bij het niveau van de medewerkers, en kan vergeleken wordenmet een detacheringbureau. Bij de tweede vorm wordt het eigenlijkeadvieswerk uitbesteed, maar streeft de afdeling naar een positiewaarbij de regie in handen van de interne adviseurs blijft. Gesteldwordt dat beide opties uiteindelijk niet levensvatbaar zijn, omdatze geen werkelijke toegevoegde waarde hebben.
Tegenover deze beide opties wordt vervolgens de mogelijkheidgeopperd te ontwikkelen in een richting die wel degelijk een eigeninhoudelijk toegevoegde waarde heeft: de interne adviseur alsinitiator en facilitator.
Hieronder worden de belangrijkste verschillen op een rijgezet.
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>