HR-afdelingen binnen Nederlandse organisaties zijn onvoldoende toegerust om topmanagement optimaal te ondersteunen bij het realiseren van zijn doelstellingen. Dit blijkt uit een onderzoek naar de volwassenheid van de HR-functie binnen Nederlandse organisaties. Met name daar waar het de ontwikkeling van vaardigheden, talenten en kennisuitwisseling tussen medewerkers betreft, laat de kwaliteit van HR-systemen te wensen over.

Een ruime meerderheid van de bedrijven (66%) geeft aan dat basic HR-processen binnen de organisatie – denk aan salarisadministratie, inzicht in de competenties huidige van medewerkers, loonkosten. . . – op een minimale manier worden ondersteund door systemen en minimaal worden gemonitord op effectiviteit. Slechts 13% geeft aan dat HR-systemen alle benodigde HR-metrics leveren en dat HR-processen worden gemonitord op zowel effectiviteit als op verbetermogelijkheden.

Een flink deel van de onderzochte bedrijven (73%) blijkt ook problemen te hebben met het ontwikkelen van vaardigheden en talenten bij hun medewerkers. Drie van de tien bedrijven geeft zelfs aan onvoldoende in staat te zijn om talenten te ontwikkelen waardoor een groot verschil ontstaat tussen de competenties die benodigd zijn om te presteren en de competenties die aanwezig zijn.

Lees ook:

Mijn deur staat altijd open

Hieruit kan worden geconcludeerd dat HR-afdelingen op dit moment niet voldoende in staat zijn hier een steentje aan bij te dragen. Alvorens de productiviteit van medewerkers en daarmee de performance van de organisatie te kunnen verhogen, dienen HR-afdelingen eerst hun ‘basics’ op orde te hebben. Kortom, het is onmogelijk om aan hogere doelen te werken als de basis te wensen overlaat.”

bron: Ik Magazine)

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x