Hoe je een panda beer op grote inktvis in de Atlantische Oceaan laat jagen!

Je denkt nu vast en zeker dat de schrijver deze titel een steekje los heeft. Dit kan toch niet? Toch is het mogelijk. Kijk maar eens goed naar je eigen handelen als manager en als het niet bij jou is gebeurd dan wel bij je collega’s. Heb je geen leidinggevende functie, pas dan helemaal op. De panda is een lief en aandoenlijk dier. Met veel moeite lukt het de soort met een beetje extra hulp van de mens zich in stand te houden. Het is een vegetariër. Hij voedt zich met bamboe. Wat veel mensen niet weten is dat dit dier zich wel degelijk heeft gedragen als een jager uit onze eerste voorstelling van een echte beer. Het was een vleeseter en de soort heeft zich door omstandigheden dusdanig aangepast dat hij nu in staat is uitsluitend met bamboe te voeden. Petje af nu dus maar weer voor de panda. Maar wat is er nog over van die jager van weleer?

De grote inktvis is een zeebewoner en jaagt al vanaf zijn ontstaan over de bodem van de diepste oceaan. Het is een dier dat niet veel wordt gezien en schijnt toch in groten getale onbedreigd voort te bestaan. Enkele walvissoorten jagen op dit dier en moeten de diepste diepte in, waar geen mens zonder extra beschermende hulpmiddelen kan komen, om het dier al dan niet met kleerscheuren te vangen als lekker maal.

Hoe kan die panda nu een inktvis vangen? Daarvoor kun je eens goed kijken in de dagelijkse managementpraktijk. Je gaat opgelegde uitdagingen aan en tekent in op doelstellingen. Je doet werkelijk alles aan om de tent en de mensen te managen. Weet jij exact wie jouw panda’s zijn? Beer is beer zou je zeggen, die moet jagen. En wie zijn de inktvissen? Kunnen zij de druk wel doorstaan om in de diepste spelonken van de markt op handel te jagen? Zou je er met wat kleine aanpassingen misschien een beer van kunnen maken?

Heb je geen leidinggevende functie dan kun je jezelf afvragen of jij je door de druk die je in je omgeving ervaart niet toevallig van vleeseter tot echte vegetariër hebt getransformeerd. Of andersom. Ook deze variant is namelijk in de praktijk waargenomen. Maak je dan nog wel optimaal gebruik van je kernkwaliteiten? Voldoe je nog wel aan je eigen normen en waarde? Het kostte de panda miljoenen jaren. Hoelang houd jij het nog vol?

Gelukkig is de tegenstelling in de dagelijkse praktijk niet zo extreem. Het is een provocatieve wijze van duidelijk maken dat er wel degelijk zaken spelen die je wellicht niet ziet of niet wilt zien. Vaak kun je door kleine aanpassingen al tot betere resultaten komen. Let wel, deze resultaten bestaan niet alleen uit de verdiende euro’s. Ook een panda heeft een attractieve waarde waardoor mensen hem regelmatig bezoeken. Een beer kan ook zwemmen, behalve de panda dan. Je kunt de grote inktvis bewonderen in een aquarium van diergaarde Blijdorp. Je hoeft er dus zelf niet diep voor te duiken.

Het blijft alleen lastig te zien wat er nu eigenlijk gebeurt als je gewend bent alleen op de oceaanbodem te wonen of op de hoogste bergtoppen. Er zijn echter professionals die veel meer hebben gezien en zich door hun nieuwsgierigheid naar de vraag achter de vraag ontwikkelen op een meer abstract niveau. Hierdoor zijn zij in staat een objectief advies te geven om je verder te helpen in jouw ontwikkeling of die van je team.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Human Resources Management