Channels

Is het toeval dat mijn oog de afgelopen weken op het woord ‘passie’ viel? Misschien wel, misschien niet. Sommigen beweren dat toeval niet bestaat, dat alles een reden heeft. Dat zou ook zo maar kunnen, want mijn focus lag op het woord ‘passie’ omdat ik zelf naar mijn passie op zoek was.

Wat is dat eigenlijk? Passie?

Als je op zoek bent naar je passie, is het goed om te weten wat passie eigenlijk is. Oorspronkelijk is passie volgens Wikipedia een verhaal, een toneelstuk, een muziekstuk of een beeldend kunstwerk dat het lijden van Jezus Christus als uitgangspunt heeft (http://nl.wikipedia.org/wiki/Passie).

Lees ook:

Natie der navelstaarders

Tegenwoordig heeft passie in het dagelijks taalgebruik een andere betekenis gekregen. Passie is een soort inspiratiebron om iets te ervaren wat je graag wilt ervaren. Een innerlijk verlangen dat als het ware ‘schreeuwt’ om bevredigd te worden!

Wat is het nut van passie?

Wat maakt passie zo belangrijk? Passie geeft je energie om datgene te doen waar jij blij van wordt! Op alle fronten van je leven, zowel privé als zakelijk. Passie levert een bevlogenheid op om door te gaan met het bereiken van je doelen. Passie geeft je daar de inspiratie voor. Leven vanuit je passie, daar gaat het om. Dan benut jij je talenten voluit! Uit passie haal jij je voldoening. Dat is het nut van passie!

Ben jij je passie wel eens kwijt?

Ik wel hoor! Soms weet ik helemaal niet meer waarom en waarvoor ik het doe. Op dat soort momenten lijkt alles er weinig toe te doen. Je bent dan het contact met je bevlogenheid, je begeestering kwijt. Het bereiken van je doelen staat onder druk.
Heb jij dat ook wel eens? Dat je vast loopt in jezelf, om je heen kijkt en je afvraagt waar anderen toch zo gepassioneerd door zijn?

Op zoek naar je passie?

Je hoeft je passie niet kwijt te zijn om er even bij stil te staan. Het is ook belangrijk om zo nu en dan antwoord te geven op de vraag of jij, zowel privé als zakelijk, voluit leeft vanuit je passie, al je talenten benut!
Wacht niet langer en ga aan de slag met de vijf tips die ik je daarvoor geef.

Tip 1 Kijk naar gepassioneerde mensen!

Om zelf een gepassioneerd leider te zijn, is het handig om een voorbeeld te nemen aan andere gepassioneerde mensen. Naast bekende gepassioneerde leiders, zijn er in jouw omgeving ook mensen te vinden die vanuit hun passie leven. Mensen waaraan jij een voorbeeld kunt nemen. Welke mensen zijn dat? Tot wie voel jij je aangetrokken? Maak een lijstje van gepassioneerde mensen.

Tip 2 Benoem de kenmerken van gepassioneerde mensen

Wat maakt deze mensen zo bijzonder? Wat doen deze mensen waardoor ze op jou gepassioneerd overkomen? Waardoor raken deze mensen geïnspireerd en waardoor inspireren zij anderen? Wat stralen deze mensen uit?

Tip 3 Onderzoek de kenmerken

Bij het onderzoeken van de kenmerken ga je een slagje dieper. Onderzoek hoe deze mensen over zichzelf denken, waar ze in geloven, waar ze van overtuigd zijn. Onderzoek vanuit welke mogelijkheden zij leven, hoe zij hun talenten inzetten. Wat doen deze mensen precies waardoor zij succesvol zijn? In welke omgeving verkeren deze mensen, wie hebben zij om zich heen?

Tip 4 Maak een activiteiten analyse

Welke dingen heb je tot nu toe gedaan die je leuk vond? Wat heeft jou geïnspireerd? Hoe voelde jij je toen je die activiteiten deed? Wat gaf jouw voldoening? Waar werd je echt blij van? Schrijf op waar jij in het verleden gelukkig van werd en waar je tevreden over was.

Tip 5 Laat je inspireren!

Je hebt nu twee lijstjes. Eentje met kenmerken van gepassioneerde mensen en eentje met activiteiten die je zelf leuk vond. Laat je nu inspireren door die gepassioneerde mensen. Wat kun je van hen overnemen? Welke overtuigingen van anderen passen bij jou? Welke talenten van anderen herken je in jezelf? Talenten die je nog niet tot volle wasdom hebt laten komen? Waarin geloven andere mensen, waar jij ook in kunt gaan geloven? Laat de ander een model voor jou zijn, waar jij je door kunt laten inspireren!

Mijn passie is om jou te inspireren het beste uit jezelf te halen! Wat is jouw passie?

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Veron,
met buitengewone belangstelling je stuk gelezen. Ik vind het onderwerp dat je aansnijdt ongeveer het belangrijkste in mijn leven, zowel zakelijk als privé. Ik reageer vanuit mijn eigen ervaringen.

Mijn passies zijn sex, muziek, priemgetallen, puzzels, koken & eten, schrijven, films, datamining, workshops ontwerpen en uitvoeren, marketing en niet te vergeten: humor. Sommige lijken genetisch (seks, muziek, schrijven, koken & eten en vooral humor) en komen zeer frequent voor in onze familie. Ze bestaan al zo lang als ik me heugen kan. Schrijven, (logische)puzzels, priemgetallen, workshops ontwerpen en uitvoeren, marketing en datamining kwamen later. Films hebben voor mij de rol van ontspanning of verkenning. Allemaal, geen enkele uitgezonderd, vertonen een golfkarakter.

Werken met passie
Omdat het er zoveel zijn, zeker vergeleken met anderen, doemen er direct een aantal valkuilen op: focus (niet te breed) en dingen afmaken. Een andere valkuil is te ver voor de troepen uit lopen, waardoor anderen mij soms zien als een niet gevaarlijke gek. Een psycho-technisch onderzoek op jeugdige leeftijd gaf twee uitzonderlijke conclusies: buitengewoon creatief en “kan alleen goed functioneren in een team van gelijk begaafden” (whatever that might be). Mijn werken met “minder begaafden” gaat alleen goed als ik kan analyseren, samenvatten, visualiseren, uitleggen en begrijpelijk maken en . . . als betrokkenen niet te traag zijn. Werken met “meer begaafden” is eenvoudiger: ik ga makkelijk in de absorbtie-leerstand. Ik ben allergisch voor mensen zonder een enkele passie.

Valkuilen bij passie
Kenmerkend voor mij is een stevige aversie tegen mensen die werken “om den brode” en zonder passie naar hun oude dag sjokken. Flankerende eigenschappen leveren wel eens problemen: ik ben niet alleen dyslectisch maar ook nog eens slordig en na drie keer hetzelfde te hebben gedaan heb ik zeer snel de interesse verloren. Dan heeft een team niet veel meer aan mij. Behalve als het gaat om nieuwe mogelijkheden bedenken. Daar schuilt echt mijn grootste kracht. Die eigenschap werd geprofessionaliseerd met studie van- en werken met creativiteitsgereedschap als TRIZ en ASIT en ingebracht in mijn vak marketing. Innovatie werd mijn specialiteit.

Passie op hoger niveau
Al mijn liefhebberijen hebben een paar dingen gemeen: verkenning/ontdekken en verwondering. Nog een niveau hoger wordt alles spiritualiteit. Maar daar kan je je collegae niet elke dag mee opzadelen, dus hou ik die voor mezelf als verborgen leidraad in leven en werken. Als ik eerlijk word uitgedaagd kom ik wel direct “uit de kast” en vertel hierover: gepassioneerd.

Passie en maatstaven
De praktische implementatie van dingen kan ik wel bedenken, ook goed aangeven hoe dat zou moeten en kunnen, maar laat het vooral mij niet doen: dat wordt niets. Maar daar heb ik van de nood een deugd gemaakt: ik werd consulent en dat gaat héél goed.

Passie als brandstof
Wat mij ging opvallen is dat overwerken tot 23:00 uur belangrijk meer energie kost als een workshop ontwikkelen tot in het holst van de nacht. Vaak heb ik het weer licht zien worden met een flesje goeie whisky erbij. Moe? Nee, niet echt. Normaal gesproken ben ik een short-burner: alles in één majestueuze beweging. Maar passie onderhoudt ook mijn “lange adem”.

Nu even niet . . .
Een van de weinige dingen die ik in mijn leven met grote vasthoudendheid heb gedaan is mediteren.
De accu opnieuw laden. Maar dat gaat ook heel goed met een goede film.

Zichtbare passie
Als ik mediteer kan ik mijn levensvlammetje zien, zo’n 30 centimeter voor mijn voorhoofd ergens in de ruimte. Soms is het er even niet. Dan ga ik languit op de bank naar Discovery kijken.

Passie en leiderschap
Een gepassioneerd iemand kan een hele goede leider zijn. Passie communiceert direct tot onder de huid. Tot op kippenvel niveau. Maar o-wee als de leider met de voetjes van de vloer komt. De “meute” rekent pijlsnel en meedogenloos af met zwevers of dwaallichten. Nee, ze worden niet onthoofd maar wel uit hun droom geschud.
Samenvattend
Als je je passie kan uitleven in je werk stijgt je productiviteit met enkele honderden procenten. Je levert kwalitatief beter werk, je werk veel sneller, véél innovatiever en . . . je krijgt er 16 uur per dag bij. Het werkt dóór in de file en ook in je slaap.

Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent

Sjonge Jos, jij hebt werk gemaakt van je passie zeg! Ik ben er helemaal ondersteboven van. Mooie samenvatting en ik heb een aardig beeld gekregen wat jij in die extra 16 uur vanuit je passie allemaal onderneemt. Dank je wel voor je bijdrage!

Groet,
Veron Goemans
Managementcoach & trainer

x
x