Channels

Wie bevlogen is, heeft passie voor zijn werk, zit regelmatig in een flow en werkt met plezier. Bevlogen mensen voelen zich beter een gelukkiger en zijn ook nog eens productiever.
Grote kans dat jij je hier als manager, ondernemer of professional in herkent. Maar doe eens een check bij jezelf: hoe bevlogen ben jij nu echt? En dan bedoel ik niet het algemene beeld over je eigen enthousiasme als mens, maar hoe bevlogen je (nog) bent in de dagelijkse praktijk.

Ik kom regelmatig mensen tegen waar de bezieling verstopt is geraakt onder een flinke laag stof van de Waan van de Dag. In hun gedachten zijn ze gepassioneerd over een aantal dingen die ze zo graag zouden oppakken. Levendige beelden over hoe het zou zijn als… Maar in de dagelijkse praktijk komen ze niet uit boven de stroom van dingen die van ze verwacht wordt, niet alleen door anderen, maar ook door henzelf. Bezield je dingen doen voelt dan als iets voor rustiger tijden of voor na de crisis. En voor je het weet wordt dit uitstelgedrag je gewoontegedrag!

De realiteit is dat bevlogenheid niet toeneemt als de werkdruk afneemt! Wetenschappelijk onderzoek* hierover heeft aangetoond dat verminderde werkdruk nagenoeg geen effect heeft op de ervaren bevlogenheid. Veel belangrijker is dat je zorgt voor voldoende energiebronnen in de vorm van een prettige werkomgeving en dingen doen die passen bij je talenten.

Het meest geïnspireerd raak je als je doelen stelt in je werk die betrekking hebben op wat jij belangrijk vindt. En hier wordt het eigenlijk pas echt lastig. Want veel mensen hebben helemaal niet zo scherp wat zij ECHT belangrijk vinden.

Lees ook:

Commitment, binding, betrokkenheid, bevlogenheid

Vind ook jij het lastig om helder te krijgen wat je ECHT belangrijk vindt? Grote kans dat deze 2 problemen je parten spelen:
1. Je bent niet gewend om dit soort doelen te stellen. Vaak blijft het bij iets vaags in je hoofd dat je wilt bereiken, maar echt concrete plannen heb je doorgaans niet.
2. Je kunt niet bedenken wat jij belangrijk vindt in je werk. Veel mensen proberen dit te bedenken ‘in hun hoofd’ maar merken dat ze er met hun gedachten niet uitkomen. Er zijn te veel mogelijkheden en er is teveel dat leuk is, dus hoe weet je nu waar voor te kiezen?

Zoals bevlogenheid iets is dat zich afspeelt in je gevoel- en belevingswereld, zo geldt dit ook voor het weten wat jij echt belangrijk vindt. Het antwoord is niet te vinden ‘in je hoofd’. Hiervoor moet je ‘in gesprek’ met je gevoel en je beleving. Het verrassende is als je dat doet, je dan ineens hele duidelijke en heldere antwoorden krijgt op je vragen.

Deze 3 vragen helpen je om te ontdekken wat jij nu echt belangrijk vindt in je werk. Dit zijn vragen ‘aan je gevoel’. De antwoorden kunnen je helpen om je bevlogenheid te laten groeien – als je er tenminste invulling aan geeft;-)
1. Wat geeft mij energie?
2. Wat maakt me blij en enthousiast?
3. Wat inspireert mij?

Kortom: Je raakt niet bevlogen door de juiste werkdruk maar door je talenten in te zetten voor de dingen die er echt toe doen.

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x