Valt het doek straks voor de Hema?

Cases · Columns

De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, verkeert al een tijd lang in zwaar weer. De vraag is of er nog toekomst is voor deze onderneming. Het lijkt erop dat dit oer-Hollandse warenhuis V&D achterna gaat, dat sinds eind 2015 uit ons straatbeeld is verdwenen. Moeten we straks onze rookworsten, tompoezen en uitstekende wijn, voortaan ergens anders gaan kopen? Of zal het zo’n vaart niet lopen?

Decennialang is de Hema net als V&D een zeer succesvol warenhuis, en levert ze een belangrijke bijdrage aan de functie van onze binnensteden. De Hema is een begrip in ons land, en heeft sinds haar oprichting in 1926 een ijzersterke reputatie opgebouwd. Voor goede en scherp geprijsde artikelen, ga je altijd naar het pand, met de vier bekende rode letters op de voorgevel. Het concern staat verder bekend om verschillende artikelen met een uniek design, waarvan de meeste in eigen beheer worden ontwikkeld. Zo bracht de Hema in het verleden een van de meest functionele fluitketels voort, die al jarenlang een kassucces is. En wat te denken van de hippe ketelbinkie? Een waterkoker die op een ‘vuurtje’ staat. En ook voor uitstekende keukentextiel ga je naar de Hema.

Toch komt het goed lopende warenhuis in het begin van de 21e eeuw flink in de problemen. De Hema wordt een speelbal van Britse durfinvesteerders, die in korte tijd het warenhuis met een hoge schuld weten op te zadelen. Verder vindt een ongekende cultuuromslag plaats, waarbij snel rendement maken de corebusiness is. Zo is de werkvloer per filiaal flink uitgedund, en wordt het ziekteverzuim een stuk moeilijker gemaakt. Bij de Hema gaat onder invloed van het Angelsaksische model een geheel andere wind waaien, waarbij men extreem gefocust is op de korte termijn, en er alles aan doet om de buitenlandse aandeelhouders te paaien. Tegenwoordig kampt het bedrijf met een schuld van tussen de 750 en 800 miljoen euro.

In 2018 neemt investeerder Marcel Boekhoorn het concern over, en lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Het bedrijf komt immers in Nederlandse handen, en de miljardair die schatrijk is geworden in de telecomsector, is van plan om met eigen geld het concern er weer bovenop te helpen. Boekhoorn gaat voortvarend te werk en breidt uit naar Noord-Amerika. Op dit continent wordt het concern als ‘Hema-Amsterdam’ gepositioneerd. In de Verenigde Staten wordt een webshop gelanceerd, en in Canada worden diverse winkels onder de nieuwe naam geopend. Ondertussen blijft de torenhoge schuld als een zwaard van Damocles boven het concern hangen. De afgelopen tijd vindt er achter de schermen een hard onderhandelingsspel plaats, tussen de diverse schuldeisers en de Nederlandse eigenaar. De laatste staat onder behoorlijk grote druk, en lijkt het onderspit te delven. Op korte termijn moet het bedrijf een schuld van 50 miljoen aflossen, maar de vraag is of de eigenaar daaraan wenst te voldoen. Die patstelling kan er uiteindelijk toe leiden, dat de Hema weer in buitenlandse handen komt, en de 9.500 werknemers in ons land, een zeer ongewisse toekomst tegemoet gaan.

Ondertussen worden de ontwikkelingen bij de Hema op de voet gevolgd door de overheid, liet een journalist van Het Financieele Dagblad onlangs weten. De werkgelegenheid van een grote groep werknemers is immers in het geding, en bovendien zou met het wegvallen van de Hema de economische positie van de binnensteden worden aangetast. Daarom zou de regering al een aantal weken geleden een zakenbank hebben ingehuurd, om te kijken welke rol zij in het geheel kan spelen, om de schade zoveel mogelijk te beperken. Bij een eventueel reddingsplan voor het concern, kan men bijvoorbeeld denken aan financiële steun. Bijvoorbeeld in de vorm van garanties of leningen. Blijkbaar is de Hema in de ogen van onze overheid net zo’n nationaal icoon als de KLM, die al op flinke staatssteun kan rekenen. En wat dacht u van Blokker? Het zal mij niet verbazen als men in Den Haag dat bedrijf ook nauwlettend in de gaten houdt. Er is vast al een bureau door Koolmees ingeschakeld, die al een noodplan heeft opgesteld. Wellicht wordt die keten straks ook met het nodige belastinggeld gewoon overeind gehouden. Net als de KLM en de Hema; too big to fail!

Er zijn de komende tijd de meest verschillende scenario’s mogelijk als het om de Hema gaat:

  • De onderhandelingen worden overgelaten aan de huidige eigenaar en de schuldeisers. De kans is dan aanwezig dat de Hema straks volledig in buitenlandse handen valt.
  • Het bedrijf gaat failliet, en er is kans op een doorstart, waarbij de meest renderende Nederlandse filialen blijven voortbestaan.
  • De overheid grijpt in, en past een reddingsplan toe, waarbij bijvoorbeeld financiële steun wordt gegeven.
  • Of tast de directie van Jumbo nog eens diep in de zakken? Sinds begin van het jaar is er al een deel van het Hema-assortiment bij verschillende Jumbo-filialen ondergebracht.

Graag verneem ik uw reactie. Wellicht zijn er nog andere scenario’s mogelijk. Maar maakt u zich niet al te ongerust als straks toch het doek valt voor de Hema. U zult voorlopig gewoon van de Hema-rookworst kunnen blijven genieten. Die wordt sinds jaar en dag, door de voormalige werkgever van onze huidige premier geproduceerd!

Bronnen

https://fd.nl/krant?t%2525253D20120517085630
https://www.trouw.nl/economie/noodlijdend-hema-moet-nu-snel-met-een-oplossing-voor-zijn-schulden-komen~b7514951/

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Harry Wiggers
Zou de overheid toch bij moeten springen? Mag het? (Denk aan de Europese wetgeving)! Nu de overheid bij veel bedrijven de hoogste coronanood financieel lenigt, hoeft dat niet persé te betekenen dat dat ook bij de grote warenketen zou moeten. De HEMA gaat niet kopje onder dankzij de coronapandemie. Het gaat al jaren slecht met de HEMA. Waarschijnlijk is de pandemie net het laatste zetje. Ik zou de marktwerking z’n gang laten gaan. Dus geen extra overheidsinterventies.
Ton Verbeek
Auteur
Laat de marktwerking zijn gang gaan. Prima. Maar zorg er wel voor dat Hema straks in Nederlandse handen komt. Ik veronderstel dat de directie in het vervolg avonturen met buitenlandse cowboys achterwege zal laten. Nu de schuldenlast flink is afgenomen kan Hema de toekomst met meer vertrouwen tegemoet zien.
Floris Berkenbos
Vanmorgen zag ik op het nieuws dat de Hema een nieuw eigenaar kreeg. Een deel van de <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Aandeel" rel="nofollow ugc">aandelen</a> werd afgestaan als betaling. Dit is wel een grote opluchting voor de arbeiders, want ik kan mij voorstellen dat ze zich onzeker voelden over een baan. In deze periode is het een hel om zonder werk te zitten.

Meer over Concurrentiekracht