Haal de OS naar Nederland in 2028

Columns

Afgelopen vrijdag zijn de Olympische zomerspelen in Rio geopend met een spectaculaire show. Vooral de Indianen met hun elastiek maakten indruk. Dat in Brazilië onderhuids een geweldige maatschappelijke spanning broeit, werd daarmee voor een moment vakkundig onder het tropische tapijt geveegd. Na aanvankelijk enthousiasme voor de OS in Rio, is het draagvlak onder de Braziliaanse bevolking verdampt als water in een regenwoud. Het heeft alles te maken met de economische duikvlucht, de corruptie en de onderdrukking van de Carioca’s door de pacificatie-politie. Inderdaad geen zaken die tot gejuich aansporen.

Voor Nederland is het perspectief heel anders. In het Holland Heineken House werd dit weekend al wél luid gejuicht om onze eerste plak. We zijn trots als een aap op Anna van der Breggen die in een bloedstollende finale naar goud fietste. En dan moet ‘het echte werk’ voor de turners, hockeyers, handballers, springruiters, beachvolleyballers en natuurlijk koningin Schippers nog beginnen… Dit zouden voor Nederland wel eens de meest succesvolle spelen ooit kunnen worden. Of gaat dat in 2028 gebeuren, als Nederland ze mogelijk organiseert? Rutte vindt dat we nog wat meer ervaring moeten opdoen, maar die andere Schippers, onze minister van VWS, vindt het desgevraagd helemaal zo gek nog niet. Qua organisatie kan Nederland het aan. Hier geen lekkende rioleringen in het Olympisch dorp of uitwerpselen in het open zeilwater. Maar wel speerwerpen op het Museumplein, beachvolleybal op de Hofvijver en de tijdrit rond Neeltje Jans. Zet de spelen in Nederland gewoon neer als The Floating Games. En maak ze daarmee verlengstuk van Nederland Watermanagementland.

Eerst moet natuurlijk het draagvlak onder de bevolking op orde zijn. De discussie die Schippers opende, gaat momenteel over kosten. Beijing 6,8 miljard, Sochi zelfs 21,9. Je kunt ook vanuit opbrengsten redeneren. De spelen hebben Barcelona en London immers geen windeieren gelegd.

En als je de OS bekijkt als een campagne om Nederland mondiaal op de kaart te zetten, doe dit dan op basis van het verhaal dat je als land te vertellen hebt. Want we zijn goed, heel goed zelfs, in de beheersing van water. Je moet groot durven denken, om met Donald Trump te spreken: “If you're going to be thinking anything, you might as well think big.”

Met de allereerste Floating Games geef je een statement van jewelste af, zowel aan de wereld als aan de Nederlandse bevolking. Watermanagement is immers ons fundament. Zonder dijken zou half Nederland onder water staan. En water is tevens een economische factor van belang, die met het veranderde klimaat ook nog eens steeds belangrijker wordt. Persoonlijk ziek ik het wel voor me. We schrijven augustus 2028. Koning Willem-Alexander overziet de menigte en spreekt historische woorden: “Let the Floating Games begin!”.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over SportManagement