Grip kwijt op je werk? Er is hoop....

Columns

Ben je af en toe ook de grip op jezelf kwijt? Verlies je jezelf dan ook in emoties terwijl je dit eigenlijk niet wilt.Dat je kwaad wordt vanwege de file waar je in zit en dus enigszins gefrustreerd op je werk belandt?
Dat je collega niet naar je luistert en je licht geïrriteerd doorwerkt, achterblijvend met de gedachte ‘hij luistert ook nooit’?
Dat je kinderen aan het schreeuwen zijn en je, vanuit boosheid, net zo hard meeschreeuwt in de hoop rust te creëren?

Dit zijn enkele voorbeelden uit ons dagelijks leven van ineffectieve momenten. Waarom is dit ineffectief ?

Je legt onbewust de schuld van je emotie bij de ander. Je wilt dat de ander verandert. Pas als de ander verandert kun je weer zijn wie je wilt zijn en ben je weer effectief.

Als je in je emotie zit ben je altijd reactief. Vanuit irritatie, frustratie of boosheid haal je nooit het maximale uit jezelf. Je kunt niet meer echt luisteren, je staat niet meer open voor nieuwe inzichten en je waarheid is dé waarheid geworden.

Je creëert op anderen onbewust effecten die je niet wilt. De ander voelt direct dat je in je emotie zit en kan zich terugtrekken of emotioneel mee gaan ‘strijden’. Het is de vraag of je dit effect wilt bereiken?

Bovenstaande zijn ultieme vormen van afhankelijkheid. Of je lekker in je vel zit laat je aan anderen over. Je wordt gecreëerd door je omgeving. Je bent de regie over je leven kwijt. En dat is allerminst effectief.

De oplossing is; van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid. Maar hoe doe je dat ?

Stap 1: Herken de momenten dat je afhankelijk bent.
Schrijf vijf situaties op van afhankelijke situaties. Dat je geïrriteerd was, boos was, onmacht ervaarde, teleurstelling voelde of soortgelijke emoties had. Dit kunnen hele kortstondige momenten zijn. Het hoeven echt geen langdurige explosieve momenten te zijn.

Stap 2: Schrijf op welke effecten je creëert in het moment van je emotie, op jezelf en op anderen. Bepaal of dit is wat je werkelijk wilt.

Stap 3: Maak nu de stap naar onafhankelijkheid. Ga bepalen wie je bent of beter; ‘wie wil je zijn’.

Realiseer dat onafhankelijkheid gaat over het leven van jouw waarden. Jij kan elk moment in je leven beslissen om die waarden te leven. Los van wat anderen doen. Stel; iemand om je heen is naar jouw idee niet respectvol naar jou. Vaak is de eerste neiging om dan ook respectloos naar die ander te zijn. Maar waarom zou je dat doen? Je stelt je immers weer afhankelijk op en laat je leiden door het gedrag van die ander.

Als jij het belangrijk vindt om respectvol te zijn, wees het dan. Ongeacht de houding van de ander. Blijf bij jezelf en wees eerlijk naar je zelf. Lukt het? Dan ben je echt onafhankelijk.

Wat levert het je op?
• Je leeft vanuit je eigen waarden en dat geeft kracht,
• Je staat aan het roer van je eigen leven,
• Je geeft meer en dat heeft een positief effect op anderen waardoor je, gek genoeg, meer positiefs terugkrijgt,
• Je creëert rust en vrijheid bij jezelf waardoor je veel effectiever bent.

Veel plezier ermee! En ik hoor graag of je iets aan deze oefening hebt.

Wil je meer oefeningen ontvangen? Schrijf je in via mijn website.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Sociale vaardigheden