Goede infomatiebeheer scheelt tijd en geld

Veel managers krijgen hun werk niet goed gedaan omdat ze gemakkelijker aan informatie over de concurrentie komen dan over hun eigen organisatie. Veertig procent van de managers spendeert meer dan een uur per dag aan het zoeken naar bedrijfsinformatie. Een op de tien besteedt hier zelfs meer dan twee uur per dag aan. En als ze die dan eindelijk vinden, blijkt die in de helft van de gevallen foutief of onbruikbaar. Bijna zes van de tien managers zeggen dat de benodigde gegevens er wel zijn, maar dat ze die niet kunnen vinden en op die manier bijna dagelijks essentiële informatie mislopen.

Slechts de helft van de ondervraagde managers vindt dat de informatie in zijn onderneming goed beheerd en verspreid wordt.

Bedrijfsnetwerk weinig gebruikt
Volgens het onderzoek ligt een deel van het probleem in de manier waarop managers informatie verzamelen en opslaan. De meeste managers slaan hun meest waardevolle informatie op op hun eigen pc of in hun mailbox. Het feit dat informatie zo her en der verspreid is opgeslagen, blijkt de belangrijkste reden waarom het informatiebeheer in bedrijven zo moeizaam verloopt.

Ondernemingen moeten een manier vinden om alle binnenkomende gegevens te filteren, nutteloze informatie te verwijderen en informatie die ook voor andere afdelingen interessant kan zijn te markeren.

Miljoenen euro’s
De meerderheid geeft aan dat informatietoevoer vanuit één centraal systeem het maken van beslissingen makkelijker zou maken. Inefficiënte beslissingstrajecten kosten bedrijven jaarlijks miljoenen euro’s.

Lees ook:
Contractmanagement

Winst maken met informatie
door: Teije Bakker en Gert Teusink
Organisaties sluiten contracten af om de gemaakte afspraken vast te leggen. Het beheer laat echter sterk te wensen over. Het gebruik van ICT biedt hierin uitkomst.

Bron: HR praktijk

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>