Goed werkgeverschap is vaag, maar wel belangrijk

`Goed werkgeverschap` komt als moreel concept steeds vaker naar voren in rechtszaken tussen werkgevers en werknemers. In artikel 6.11 van het Wetboek is het opgenomen, maar ook andere wetten zoals de Arbo-wet, wetgeving op arbeid&zorg en de wet flexibiliteit&zekerheid raken aan goed werkgeverschap. De vraag is wat de term eigenlijk inhoudt en of het de moeite loont er aandacht aan te besteden. Voor het boek `Goed Werkgeverschap` hebben de auteurs bij 500 werkgevers en 1.000 werknemers onderzoek gedaan naar de beleving van de concepten van goed werkgeverschap en goed werknemerschap.

Aspecten als cultuur, arbeidsrelatie, en ontwikkeling en groei van de werknemer blijken gemeenschappelijk, maar daarbinnen verschilt de invulling van organisatie tot organisatie. Ondernemers geven zichzelf een 7,6 voor goed werkgeverschap, maar krijgen van werknemers toch een 6,2. De redenen om aandacht te besteden aan deze materie zijn voor 47% van de werkgevers voornamelijk economisch. 33% geeft een zorg- of sociale drijfveer als reden, en slechts 20% noemt de maatschappelijke taak van de werkgever als doorslaggevend.

Voornamelijk zijn het financiele dienstverleners waar de economische drijfveer overheerst, en zijn het zorggerelateerde organisaties waar het minste aan economische gronden wordt gehecht.

(bron: MD WEEKLY)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>