Gezond ondernemen in de ZORG

Bij de christelijke zorgonderneming voor verstandelijk gehandicapten Philadelphia zijn miljoenen euro’s verdwenen. Voor het voortbestaan van de organisatie wordt gevreesd. Het bestuur had meer belangstelling voor investeringen in monumentaal vastgoed dan voor het op peil houden van de zorg.

Ondanks een Raad van Commissarissen met bestuurlijke zwaargewichten lijkt er van toezicht nauwelijks sprake te zijn geweest. De bedrijfscultuur duldde geen kritiek van werknemers en waarschuwingen werden genegeerd.

Eind vorig jaar legden de verantwoordelijke bestuurders van Philadelphia na een storm van kritiek hun functie neer. Zij vormden de Raad van Bestuur, waar twee personen in het oog springen: voorzitter Frits Brink, voormalig burgemeester en ex-voorzitter van de NCRV, en Theo Kralt, de vice-voorzitter. Als Brink in september 2001 bij Philadelphia aantreedt, wil hij het voortouw nemen bij de marktwerking in de zorg. Hij wil expansie: investeren, ook in commerciële projecten.

Wanbeleid
Een kasteel, kloosters, hotels: het is maar een greep uit de gigantische investeringen in onroerend goed, die het bestuur van Stichting Philadelphia Zorg de laatste jaren had gedaan. Dat onroerend goed was bedoeld voor de huisvesting van verstandelijk gehandicapten en hun zorgverlening. Met de aanschaf waren miljoenen gemoeid. Maar door slechte exploitatie en financieel wanbeleid leverde het nieuw verworven vastgoed slechts verliezen op. Momenteel kampt Philadelphia met een tekort van 23 miljoen euro en staat de organisatie aan de rand van de afgrond.

Maar ook de Raad van Commissarissen, die toezicht moest houden op het beleid van Philadelphia, kent zo zijn zwaargewichten. Elco Brinkman bijvoorbeeld, de huidige voorzitter. Ernst Hirsch Ballin, de huidige minister van Justitie, had een commissariaat bij Philadelphia en gaf zijn fiat aan vastgoed-transacties. Zij moesten de Raad van Bestuur controleren, maar deden dat kennelijk niet afdoende.

Oorzaak; de agressief om zich heen slaande griep die grootheidswaan heet. Ook hier won hebzucht van ethiek. Grootgraaien van moraal. Prestigedrang van fatsoen.

ZEMBLA en het verhaal over de grootheidswaanzin van bestuurders die Philadelphia aan de rand van de afgrond brachten.

Zie ook:

Het zorgschandaal
Philadelphia Zorg: 800 zorglocaties, 10.000 clienten; aan de rand van de afgrond!
door: Willem Mastenbroek

Het zorgschandaal 2
Zorgwerkers komen om in administratieve rompslomp en bureaucratische willekeur.
door: Willem Mastenbroek

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (samenvatting uit: ZEMBLA)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Zorg