Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Flow “vinden” is niet eenvoudig. Veelal achteraf blijkt dat er sprake is geweest van flow. Dat is dan ook meestal een erevaring die als erg positief in de herinnering blijft.
Moeilijker te beredeneren is, denk ik, waarom het soms zo min of meer “vanzelfsprekend gebeurt, in andere gevallen ondanks daartoe echt gedane moeite niet wil lukken. De omstandigheden spelen volgens mij ook een belangrijke rol.

In hoeverre “inbouwen” van flow een bewuste aanpak kan zijn of worden weet ik gewoon niet.
A.F.V.

Continue flow kan niet. Het streven moet er dus op gericht zijn zoveel en zo vaak mogelijk flow te bereiken. Covey (7 habits of highly effective people) geeft een aardige indicatie over hoe je daarvoor de juiste (telkens wisselende) omstandigheden voor jezelf kan cre‘ren (privŽ en werk).
Het streven naar flow in de arbeidsorganisatie is zeker aanbevelenswaardig en geeft een nieuwe dimensie aan de juiste persoon op de juiste plek. Naast traditionele be•nvloedingsmogelijkheden op het terrein van kennis en vaardigheden biedt flow een methode om aan ‘houding’ te werken. M.i. een interessant en redelijk onontgonnen terrein van HRM.

Is eenieder in staat intuitief flow te vinden? Ja mits we ons bewust zijn van de mogelijkheden in het leven en de beperkingen, die ontstaan door ‘clutter’ in ons hoofd, hart of in onze nabijheid: onze rugzak. Het morgenochtend weer wakker worden is géén recht, dus …..
Je leeft – dit leven – maar een keer en tijd komt daarbij niet ‘weer
TK.

Zelf ervaar ik ook vaak het flow gevoel, wat ook systematisch aangeroepen kan worden door bezig te zijn met dingen die je echt raken op bepaalde tijdstippen van de dag.
In mijn geval s’ochtends tussen 6 en 8 uur ben ik het meest creatief.

Ik denk dat een mogelijke verklaring voor flow is dat het onbewuste vrij spel krijgt wanneer het bewuste denken bezig gehouden word door een bepaalde activiteit. (voorbeeld hiervan is Erickson die met bepaalde indirecte suggesties het onbewuste van psychiatrische patienten stuurt (afstemmen en leiden) door het bewuste brein bezig te houden)

Het onbewuste gedeelte is over het algemeen creatiever en om het boek the Law of succes (Napoleon Hill) nogmaals aan te halen en naar mijn mening verantwoordelijk voor het genoemde mastermind.

Een ander aspect van het mastermind; de energie en gedachten materie welke in de ether rond zouden dwarrelen heeft naar mijn mening veel raakvlak met Jung’s collectieve onbewuste en synchroniteit.

Geachte,

Mijn reactie is niet meteen een reactie op een of ander bovenstaand artikel, maar eerder een vraag mijnentwege.

Als leraar dwarsfluit aan de Haspengouwse Academie voor Muziek, Woord en Dans ben ik nauw betrokken bij het motiveren en hermotiveren van leerlingen. Ook zelfmotivatie komt geregeld om de hoek kijken.

De term “flow” van Csikszentmihalyi is mij enige dagen geleden ter ore gekomen.

Er moet een Duitse professor bestaan, de naam ontsnapt me, die zich heeft beziggehouden- en misschien nog?- met het vertalen van “flow” naar muziekdidactiek.

Kan u mij hieromtrent meer informatie bezorgen of doorverwijzen naar eventuele organisaties, artikels, boeken of internetsites?

Met vriendelijke groeten, Raf Celis.

Toon alle 5 reacties
x

Inloggen op ManagementSite.nl

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account?

Word gratis lid
x

Inloggen

of