De financieringsproblemen van groeiende bedrijven

Snelgroeiende bedrijven hebben het meest met financieringsproblemen te kampen. Verschillende factoren spelen daarbij een rol. Er zijn diverse oplossingen mogelijk – de banken ontwikkelen speciale kredietvormen.

Op een gegeven moment moet u zaken uit handen durven geven aan anderen: delegeren is te leren. Nederland telt ongeveer 125.000 snelgroeiende bedrijven. Deze bedrijven lopen meer kans met financieringsknelpunten te worden geconfronteerd.

Dat komt door het onregelmatige groeitempo, de nieuwe markten waarop zij vaak opereren en de grote verschillen in omvang van jaar tot jaar. Met andere woorden: snelle groeiers hebben instabiele kasstromen. Dat is dan ook de verklaring voor hun financieringsproblemen.

Financieringsmethoden
Financiering met geleend vermogen
Financiering met geld van de ondernemer zelf
Door uitgifte van aandelen (eigen vermogen) en financiering uit eigen middelen (ingehouden winst)

Belangrijkste financieringsbron snelle groeiers
Eigen vermogen 48 %
Bankkkrediet 27 %
Ingehouden winst 12 %
Leverancierskrediet 5 %
Overig 6 %
Weet niet/zegt niet 2 %

Veel voorkomende financieringsproblemen bij snelgroeiers:
Onvoldoende onderpand
Terugbetalingscapaciteit/kapitaalkosten probleem
Behandeling financieringsaanvraag

Wanneer bent u een snelgroeier?
Over het algemeen wordt uw bedrijf een snelgroeier genoemd, als er jaarlijks 10 % of meer omzetgroei is én jaarlijks 6 % of meer werknemersgroei.
Typisch Nederlands zijn ook de volgende kenmerken:
• Bedrijf is klein (< 30 werknemers) en dienstverlenend • Eerder vernieuwer dan verbeteraar • Actief op markt met toegevoegde waarde en uniek product • Meer dan gemiddeld innovatief, bovengemiddeld gericht op groei en uitbreiding Oplossingen
Zowel overheid als banken realiseren zich het belang van succesvolle snelgroeiers. Beiden zijn dan ook druk bezig om nieuwe financieringsmogelijkheden voor deze groep bedrijven te ontwikkelen. Zo denkt de overheid eraan om het Borgstellingskrediet en de Regeling Durfkapitaal aan te passen.

De banken ontwikkelen speciale kredietvormen voor snelgroeiers. ABN AMRO biedt een nieuw groeierskrediet en ook van de ING Bank is bekend dat die met een speciaal groeikrediet komt. SNS Bank heeft zojuist een nieuwe kredietvorm geïntroduceerd: Standbykrediet (Voorbeeld: op basis van de overwaarde van een bedrijfspand, kunt u tegen een scherp tarief lenen. Het krediet kunt u in delen opnemen op het door u gewenste moment).

Vijf tips om uw bankrelatie goed te houden
Zorg dat uw financiële adminstratie altijd up-to-date is en er netjes uitziet.
Durf te delegeren, ken uw eigen sterke en zwakke kanten – kortom: durf te kiezen voor de vakman, de manager of de leider.
Speel open kaart met uw bank – andersom zeggen de banken dat ook te willen doen.
Bewijs dat de bank met u een risico aan kan gaan: geef desnoods uw eigen huis in onderpand. Durf zelf een jaar of twee nìet op vakantie te gaan.
Besteed zaken uit, waarvan de kosten teveel op de begroting drukken. Denk aan factoring voor uw debiteurenbeheer, en leasing als het om financiering gaat.

(bron: DE ZAAK)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>