Feedback kan prestaties van werknemers verbeteren

Door medewerkers feedback te geven kunnen hun prestaties worden verbeterd en de motivatie worden verhoogd.

Ruwweg geven managers vijf soorten feedback aan werknemers:

1) Negatieve feedback. Deze soort feedback is afkeurend en geeft de werknemers amper inzicht in hoe het dan wel had gemoeten. Managers moeten deze soort feedback vermijden.

2) Amper of geen feedback. De manager laat zijn werknemers in het ongewisse of ze hun taken naar tevredenheid uitvoeren. Dat werkt onzekerheid in de hand.

3) Positieve maar irrelevante feedback. Deze feedback heeft geen betrekking op de geleverde arbeidsprestaties.

4) Positieve feedback. Deze feedback heeft wel betrekking op arbeidsprestaties. De feedback heeft het meeste effect als hij vlak na een geleverde prestatie wordt gegeven. Het helpt ook als de feedback op details ingaat, zodat de werknemer eerder geneigd is het goede gedrag te herhalen. Tevens is het nuttig als expliciet wordt gemeld hoe de prestatie van de werknemers heeft bijgedragen aan het behalen ven een collectief doel.

5) Constructieve feedback. Deze feedback is niet gericht op geleverde prestaties, maar is bedoeld om prestatie- of gedragsproblemen op te lossen. Werknemer en werkgever gaan gezamenlijk op zoek naar een methode om de situatie te verhelpen.

Steeds meer wordt het geven en ontvangen van feedback gezien als middel om mens en organisatie op een hoger niveau te brengen. In trainingen en teamsessies gaan we met feedback aan de gang. Toch is nog steeds de meeste feedback te horen in de vorm van gemopper bij de koffieautomaten en wordt feedback dikwijls ervaren als een in fraaie bewoordingen verpakte persoonlijke aanval. Waar wringt de schoen?

Lees : Feedback ontmaskerd door: Jean-Paul Boerekamps

(bron: managernet)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Remco Nuis
Ik heb ook wel eens gehoord van feedforward als alternatief voor feedback. Weet iemand wat hier precies mee bedoeld wordt?
An Kramer
Volgens mij is dat tevoren 'voorspellen' hoe iemand iets zal doen, van heel simpel 'dat kan jij toch wel/niet' tot samen kijken hoe je graag zou willen dat iets zou gaan, en wat je daarvoor zelf kan doen.

Meer over Leidinggeven