Een leidinggevende is kwetsbaar in die eerste negentig dagen. Je kent de organisatie nog niet, je hebt geen netwerk en iedereen kijkt naar je. De meeste organisaties hebben geen systeem om mensen in jouw situatie te begeleiden. Je bent immers een leidinggevende? Hier volgt een aantal valkuilen – en hoe je ze kunt omzeilen.
1. Breekpunt
Soms duurt het nog een paar weken voor je daadwerkelijk op die nieuwe stoel komt te zitten. Gebruik die tijd om zoveel mogelijk over je functie en de organisatie te weten te komen. Stel voor jezelf vast wat je neer wilt zetten op de eerste dag, in de eerste week, de eerste maand.
2. Ken je zwakke kanten
In je nieuwe functie krijg je onherroepelijk met zaken te maken die je niet over het hoofd mag zien. Zwakke kanten leer je kennen door je probleemvoorkeuren vast te stellen.
Vaststellen van probleemoplossingsvoorkeuren
Stel je natuurlijke interesse vast voor het oplossen van problemen voor elk van deze gebieden op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 betekent: vrijwel geen interesse en 10: zeer grote interesse.
Het ontwerpen van beoordelings- en beloningssystemen
Management van financiële risico’s
Productpositionering
Product- of servicekwaliteit
Projectmanagement-systemen
Motivatie van personeel
Budgettering
Klantrelaties
Relaties met distributeurs en leveranciers
Relaties tussen R&D, marketing en operations
Ethiek/rechtvaardigeid
Kostenbewustzijn
Klantgerichtheid van de organisatie
Voortdurende verbetering
Samenwerking tussen verschillende afdelingen
De totalen staan voor je voorkeuren. Een lage score kan betekenen dat je op dit punt problemen wellicht uit de weg gaat. Wat doe je dan? Er zijn drie keuzes: zelfdiscipline, teambuilding of advies en ondersteuning.
3. Weer leren
De leercurve is behoorlijk steil, die eerste negentig dagen. Ontdekken dat er veel is dat je niet weet of beheerst, kan een gevoel van onzekerheid oproepen. Zeker als je in het begin wat steken laat vallen. Blijf leren! Er is geen andere weg.
(bron en meer op: KLUWERMANAGEMENT)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>