Wat het DSB debacle bewijst

De ondergang van de DSB bank drukt ons weer eens hard op de feiten. Opnieuw blijkt dat aloude wetten met voeten zijn getreden en dat aloude fouten steeds opnieuw worden gemaakt. De fouten en lessen op een rijtje:

Feit 1.
De hoop dat het financiële systeem verandert door de krediet crisis kan naar het oud papier. De hebzucht van de bank en de klanten was en is niet anders dan vóór de crisis. De bank scoorde met diensten die te complex waren, klanten kochten deposito’s met een irreëel rendement. De hebzucht overheerste ook hier.

Feit 2.
Verkopen is een kunst. Klanten misleiden om hen te dure producten en diensten aan te smeren leidt altijd tot een afstraffing door die zelfde klanten. Klanten houden er niet van bedonderd te worden.

Feit 3.
Hoogmoed komt voor de val. Scheringa groeide uit van simpele krantenbezorger tot multimiljonair. Hij beweert wel dat hij gewoon is gebleven, maar zijn neiging om steeds maar weer in het voetlicht te willen treden is hem toch funest geworden.

Feit 4
Geld en macht geeft vrienden, maar ook vijanden. Scheringa, ofwel de DSB bank, is ten onder gegaan aan mensen die het bedrijf kapot wilden hebben. Lakeman uiteraard, maar ook Bos en Wellink kan blaam treffen.

Feit 5
Hang je als sportclub niet op aan één man (of vrouw). AZ zou deze les geleerd moeten hebben. Nadat eerst de gebroeders Molenaar suikeroompje speelden, een kampioenschap kochten en daarna failliet gingen, wat degradatie betekende voor de club, heeft deze club die les blijkbaar niet goed begrepen. Nu vallen ze een tweede keer in dezelfde kuil. Ook de ervaringen van Vitesse en RODA JC hadden wat dat betreft een waarschuwing mogen zijn. Dus Utrecht...

Feit 6.
Lenen kost geld. Deze betutteling van de overheid, in het leven geroepen door de agressieve manier waarop DSB dochters mensen aan wilden zetten tot lenen en geld uitgeven, heeft niks geholpen. Betutteling werkt averechts.

Kortom, hoe vaak we ook de mist ingaan, hoeveel voorbeelden er ook zijn, mensen blijven steeds volharden in dezelfde fouten. Na de DSB komt er wel weer een nieuwe bank, een andere bank, die gaat zinspelen op de hebzucht van mensen. Lenen voor een LED-TV, een boot, een nieuw huis. Hebben, hebben, hebben, opgaan met de buren, verblind worden door verkopers die de hemel beloven en de hel leveren, het zal blijven bestaan, zo lang er mensen zijn.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Tony de Bree
Lid sinds 2019
Ad, nuchtere en feitelijke analyse.

Helemaal eens. Niets geleerd van de gebeurtenissen een jaar geleden (zie ook DSB: als je niets verandert, is er niets veranderd, Wouter: http://www.go4estrategy.nl/dagboekvaneenbankier/?p=2312 en Icesave en DSB: zoek de verschillen…..http://www.go4estrategy.nl/dagboekvaneenbankier/?p=2301).

Tragisch maar waar. Hetzelfde geldt voor de strategie met de Bosbanken: herhaling van zetten en opnieuw dezelfde fouten maken. Jammer.

Tony de Bree
www.dagboekvaneenbankier.nl
Jos Steynebrugh
Feit 7

Gisteren (TV) stonden 300 medewerkers voor de deur te applaudisseren toen de aanstichter van het kwaad in de deuropening verscheen. WIE hebben die ondeugdelijke producten nou over de toonbank geschoven tot er een handtekening onder stond? Juist: het personeel achter de balie, aan de telefoon en de tussenpersonen. En nou piepen dat hun baan verdwijnt?

Geen punt, geen komma, geen syllabe over hun EIGEN aandeel in deze smakeloze derrie.
Zolang ik niet ECHTE tranen van spijt zie bij het lagere personeel (de werkelijke daders) is er niets geleerd. Morgen treden ze weer gewoon aan bij een andere werkgever om hun medemens te rippen. "Ich habe es nicht gewust" helpt niet, zo weten we al een tijdje. Ik vertaal het als "Wij hebben het niet gewist".

Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent
Lex van Haarlem
@Jos,
Amen.
Tony de Bree
Lid sinds 2019
Jos, wel een beetje hard! Veel mensen zijn terecht bang voor hun baan.

Als de media en de andere "geleerde" mensen er in tuinen....dan kan je het de argeloze gewone medeburgers niet kwalijk nemen vind ik.

Tony de Bree
www.dagboekvaneenbankier.nl
Jos Steynebrugh
@Tony de Bree,
je schrijft “. . . dan kan je het de argeloze gewone medeburgers niet kwalijk nemen . . .”

Ik zeg: “Natuurlijk wèl !!!!!!!!!!

Zeker in het licht van de bewustzijnsschok van de laatste paar weken heeft iedere DSB medewerker de gelegenheid nog eens diep na te denken of ze wel willen meewerken aan iets waarbij mensen worden geript en bestolen. Hetzelfde geldt voor medewerkers van alle banken die soortgelijke producten met dito perverse beloningen “verkopen”.

Je kan deze gedachtenlijn doortrekken naar de wapenindustrie, chemie voor destructieve toepassing en alle andere “asociale beroepen”.

Ieder mens kan voor de keuze komen te staan om “de trekker over te halen”, mee te werken aan iets waarbij anderen slachtoffer zijn / worden, zij het direct of indirect.

Bij een van mijn vorige werkgevers stond ik voor de niet vrijwillige keuze om raketgeleidingssystemen te vermarkten. Niet gedaan. Ook niet als het zou betekenen dat ik mijn baan zou verliezen en daardoor de hypotheek van mijn huis niet meer zou kunnen aflossen. Een opdracht voor Stimezo gaf ik om soortgelijke beweegredenen terug in de eerste bespreking. En nog een handjevol.

Elk mens beslist om wel / niet mee te werken in zijn unieke situatie. Zelfs als die keuze een nekschot kan opleveren. Misschien wel JUIST dan!

“Befehl ist Befehl”, “Wir haben es nicht gewust” of andere stupide opmerkingen laten in het licht van de onverkwikkelijke DSB affaire hun monsterlijke asocialiteit zien.

Als een of andere dombo zoiets zou schrijven, dan zou ik m’n schouders ophalen.
Maar als ik kijk naar jouw opleiding en diepe ervaring met het banking metier dan wordt het kwalijk. Zéééééér kwalijk.

Kom, ga je geweten spoelen en denk voortaan eerst even na voor je iets zegt of opschrijft. Denk met je hersens en je hart en laat je niet opnaaien door "de media" en mensen met een "goede opleiding".

Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant.
Henkie
Wat een moraalridder hierboven. Nooit gedacht dat er andere politieke spelletjes worden gespeeld en dat er kleinere spelers worden geofferd ten behoeve van de groten.
Ze doen allemaal hetzelfde. De DSB situatie is een vooraf bedacht en in gang gezet vies politiek spel waarbij lakemanl.u.l, de media en klanten zich hebben laten gebruiken voor een hoger doel. Ben ervan overtuigd dat hier sprake is van een complot.
Ad de Beer
Nou Henki!
Dat DSB een complot was, is duidelijk, maar wel een complot tot meerdere eer en glorie van ene Scheringa.
Meneer Scheringa is een narcist, hij wil belangrijk zijn. Hij dacht dat dat kon door bekende nederlanders om zich heen te verzamelen en ook daarvan had hij een aardige verzameling.
Nijpels, Zalm, Wiltink, Van Gaal om er maar een paar te noemen.
Hij verzamelde niet alleen kunst, ook mensen, moest persé alle voetballers die naam maakten hebben. Dembele, El Hamadoui, Alves (wat tot zijn grote woede mislukte).
En juist dit is de aanleiding tot zijn val geweest, hij maakte weinig vrienden, veel vijanden. Hebben nu die vijanden hem ten val gebracht of het FEIT dat hij zijn klanten bedonderde om juist zijn verzamelingen te kunnen financieren?
Klanten die je bedonderd pakken je terug, vroeger of later.
Dat kun je een complot noemen, inderdaad, maar de meeste complotten worden gesmeed om iets slechts weg te werken

Meer over Risicomanagement