Een digitale transformatie laten slagen?

Columns

Menig manager is vandaag de dag bezig met een transformatie naar een meer digitale organisatie, om te blijven inspelen op de behoefte van hun doelgroep. De zoekterm ‘digitale transformatie’ levert in de zoekmachine 373.000 hits op. Koppen als ‘Wat houdt de digitale transformatie in?’ en ‘Vijf stappen om een digitale transformatie te realiseren’ staan dagelijks in de krant en vakbladen. Toch hebben veel managers nog moeite met het vinden van een antwoord op de vraag: ‘Hoe maak ik een digitale transformatie succesvol?’. Ik heb inmiddels voor een groot deel het proces van een digitale transformatie doorlopen en geef in deze blog drie tips aan managers die nog aan de start staan.

1. Geen managementfeestje
Vanuit het management wordt besloten of de organisatie een digitale transformatie ingaat. Zij geloven diep in hun hart in de transformatie. Maar om het traject te laten slagen moet dit geloof door het hele bedrijf heen te voelen zijn. Het is makkelijk om vanaf de bovenkant van de organisatie beslissingen te nemen, maar een digitale transformatie vraagt om verandering van de hele organisatie, het management én de medewerkers. Laat het dus geen managementfeestje zijn. Zorg ervoor dat elke medewerker een bijdrage kan leveren aan de transformatie, zet bijvoorbeeld medewerkerspanels op om ideeën te vergaren. Medewerkers voeren immers elke dag de dienstverlening van jouw organisatie uit en weten precies waar nog slagen te maken zijn wat betreft efficiëntie en werkplezier.

2. Laat touwtjes vieren
Medewerkers verschuilen zich vaak achter hun functietitel. ‘Dit valt niet binnen mijn takenpakket’ is een veelgehoorde zin in het bedrijfsleven. Om mensen uit hun comfortzone te halen en competenties en talenten te ontdekken, is het verstandig ze een rol te laten kiezen. Ze zijn dan in zelfsturende teams verantwoordelijk voor een onderdeel binnen de digitale transformatie. De verbondenheid wordt hiermee vergroot en de medewerkers hebben het gevoel echt deel uit te maken van het traject. Door medewerkers met elkaar te verbinden zorg je voor open communicatie. Dit kan verrassende ideeën opbrengen en zo creëer je gezamenlijk de weg naar digitale transformatie. Het kan voor het management lastig zijn de controle uit handen te geven, maar werknemers leren er veel meer van om zelf een passende oplossing te vinden dan telkens een belerende managementvinger te zien die vertelt hoe het moet.

3. Neem medewerkers mee in jouw visie
Je kunt zelf nog zo enthousiast zijn over de digitale transformatie, je medewerkers moeten jou volgen in je enthousiasme. Zorg daarom dat je het personeel vanaf de eerste dag meeneemt in jouw visie. Maak er een persoonlijk verhaal van en maak hierin goed duidelijk ‘what’s in it for them’. Hoe profiteren zij van de transformatie? Als iedereen openstaat voor de veranderingen die gaan gebeuren binnen de organisatie, wijzen alle neuzen dezelfde kant op en blijft de betrokkenheid ‘sky high’.

Een digitale transformatie binnen het bedrijf organiseren is een grote uitdaging. Wanneer de transformatie wordt gedragen door de hele organisatie, is succes gegarandeerd. Zo worden de investering en de geleverde inspanningen terugverdiend en gaan deuren naar nieuwe marktkansen open. en in

Noot redactie: meer tips en ideeën in Online ondernemen en in Digitale transformatie organisaties.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Digitale transformatie