Digitale transformatie: doemdenken of omarmen?

Columns

Over de snelheid waarmee de technologie vooruit gaat, bestaan geen misverstanden meer. Wat vandaag een mooie innovatie is, is morgen al gedateerd. Met deze continue veranderingen is het eenvoudig om snel achter te lopen en verstrikt te raken in een web van ontwikkelingen. Zelfs een beetje nervositeit over de digitale transformatie en de toekomst kan de kop opsteken. En deze nervositeit kan ik me best voorstellen, want wat gaan deze toekomstige computers doen? Nemen ze echt al onze taken over? En zijn wij als mensen over dertig jaar nog wel relevant, nu de kunstmatige intelligentie al zo geavanceerd is?

Deze vragen kunnen we op twee manieren beantwoorden. Enerzijds kunnen we angstig blijven, bij de pakken neer gaan zitten of misschien doemdenken. Anderzijds kunnen we de ontwikkelingen ook omarmen en de digitale transformatie op een positieve manier benaderen. Ik heb besloten om dit laatste te doen. Tijdens een netwerkevent in Londen werd ik geïnspireerd door WIRED hoofdredacteur Greg Williams. Hij liet mij zien hoe technologie de wereld op een positieve manier gaat veranderen.

De ruimte versus de smartphone

De technologie is de afgelopen vijftig jaar heel ver gekomen. Williams gaf als voorbeeld de Apollo 11-missie van NASA in 1969. Deze ruimtereis werd uitgevoerd met minder ‘computing kracht’ dan wat er vandaag de dag in onze smartphones zit. Destijds had deze technologie 50 miljoen dollar gekost, terwijl we het nu gebruiken om selfies met hondenoren via Snapchat te versturen aan onze vrienden.

Technologie is voor ons onmisbaar en vult ons in alles aan. We hebben voortdurend toegang tot een enorme hoeveelheid aan informatie via krachtige computers en het internet. Dit stelt ons in staat om op een nieuwe manier te werken, zaken te doen en te leven. Denk bijvoorbeeld aan ‘Internet of Things’ (IoT) waar alledaagse voorwerpen verbonden zijn met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen. Het enige wat wij moeten doen, is leren hoe we al deze nieuwe technologieën en ontwikkelingen in zowel ons privéleven als in het bedrijfsleven kunnen omarmen en gebruiken.

Blockchain

Dit zette mij aan het denken, want een technologische ontwikkeling die we echt in de gaten moeten gaan houden is: blockchain. De technologie achter de bitcoin kan namelijk zowel ons privéleven als een bedrijf in zijn geheel beïnvloeden. Wanneer deze technologie volledig geïntegreerd wordt, is dat revolutionair voor ieder financieel aspect binnen een bedrijf: van in- en verkoop tot creditmanagement. In de basis is blockchain een gegevensstructuur voor het maken van een grootboek voor digitale transacties. Deze is niet in het bezit van één provider, maar wordt gedeeld in een gedistribueerd netwerk van computers. Blockchain is vrijwel onmogelijk te hacken en zal de noodzaak voor het inschakelen van derden, zoals banken, accountants en mogelijk advocaten voor financiële dienstverlening elimineren.

Een buzzword als blockchain kan de gemoederen in de financiële dienstverlening hoog doen oplopen, ook bij professionals werkzaam in de gehele order-to-cash keten. Zij maken zich zorgen over wat deze technologie voor hen gaat betekenen. Maar wat de toekomst ook brengt, ik geloof dat deze nieuwe technologische ontwikkeling een grote stap voorwaarts én de sleutel tot het leveren van hoge kwaliteit van klantenservice gedurende het order to cash-proces is.

Kortom, in deze digitale transformatie heb je altijd een keuze: doemdenken of omarmen. Welke kiest u?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Digitale transformatie