Sinds 2008 groeit Amsterdam jaarlijks met minimaal 10.000 inwoners. Naar verwachting bereikt de stad in 2030 de grens van één miljoen inwoners. Tussen 1995 en 2019 groeide de economie met 132%, bijna twee keer zo snel als het landelijke gemiddelde. Ook het toerisme breekt record na record.
De groei van Amsterdam zet de stedelijke logistiek onder druk. Zonder gerichte maatregelen komt de verkeersveiligheid, luchtkwaliteit, leefbaarheid en bereikbaarheid in het gedrang. Dat constateert de gemeente in het Werkplan Logistiek 2023-2025.
Volt Amsterdam: ‘Stop met starten, start met afronden!’
Volt Amsterdam vindt dat de rol van watertransport nog te marginaal is, ondanks de ambities die in eerdere plannen zijn uitgesproken. Eind 2022 zou een evaluatie opgesteld worden. Inmiddels is het begin 2025 en is die nergens te vinden. Van het ontwikkelen van een loket voor de relevante vergunningen en het uitbreiden van voorzieningen is ook weinig terechtgekomen. Volt heeft een nota opgesteld die moet leiden tot hernieuwde aandacht, een structurele plek op de stedelijke agenda en tot concrete uitvoering en bijstelling van beleid.
Watergebonden logistiek moet aantrekkelijker worden. Gebeurt dit niet, dan wordt stadslogistiek onbetrouwbaarder, duurder en minder duurzaam, stelt Volt. De eerste stap is investeren in watergebonden infrastructuur. Samenwerking met marktpartijen is essentieel om kansrijke locaties te identificeren. Tegelijk moet het gebruik snel opgeschaald worden, zodat schaalvoordelen kunnen worden benut. Dat vereist een eenvoudiger vergunningensysteem, toegankelijke kennis, proactieve communicatie en ruimte voor watergebonden activiteiten.
Goede voorbeeld geven
De gemeente beschikt over unieke kwaliteiten die het aantrekkelijker maken van watertransport niet alleen haalbaar, maar ook bijzonder kansrijk maken. Zo is zij zelf verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de transportbewegingen in de stad, bijvoorbeeld bij afvalinzameling, onderhoud van kades, bruggen en wegen, en andere gemeentelijke aanbestedingen.
Daarnaast onderhoudt de gemeente frequent contact met potentiële gebruikers van waterlogistiek, wat waardevolle kansen biedt om deze modaliteit onder de aandacht te brengen, overstappen te stimuleren en knelpunten vroegtijdig te signaleren. Door deze positie strategisch te benutten, kan de gemeente in korte tijd voldoende schaal creëren om substantiële schaalvoordelen te realiseren.
Tot slot moet de gemeente haar netwerk inzetten om samenwerking tussen ondernemers te stimuleren, transportstromen te bundelen en drempels weg te nemen. Voorwaarde: logistiek over water moet emissieloos zijn om publieke waarden te borgen.
Walther Ploos van Amstel.
Lees de uitstekende nota van Volt hier.
Lees ook: Amsterdam krijgt een bierboot
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE >>
Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--