Stress op de weg: waarom Nederlandse beroepschauffeurs steun nodig hebben

Beroepschauffeurs houden Nederland draaiende. Of het nu gaat om het bevoorraden van supermarkten of het bezorgen van pakketten in de stad: zonder hen staat de logistiek stil. Maar achter het stuur speelt zich een stille crisis af. Een recent onderzoek van Geotab onder meer dan 3.000 Europese chauffeurs – waaronder een groot aantal in Nederland – laat zien hoe diep werkstress ingrijpt op hun dagelijks functioneren én verkeersveiligheid.

Maar liefst 93% van de Nederlandse chauffeurs zegt dat stress hun rijgedrag negatief beïnvloedt. En 70% vindt stress zelfs een directe bedreiging voor de verkeersveiligheid. De werkdruk is hoog: deadlines zijn strak, routes zijn lang, en de verkeersdrukte doet daar nog een schep bovenop. Meer dan de helft van de chauffeurs voelt zich genoodzaakt om snelheidsovertredingen te begaan om op tijd te leveren – in Nederland gaat dat om 62% van de ondervraagden.

Tel daar de frustraties bij op over gevaarlijk gedrag van anderen – zoals automobilisten die afgeleid zijn door hun telefoon (42%) of e-bikers die te snel rijden (37%) – en het plaatje is compleet. De stress bouwt zich op, dag na dag.

Toch voelen veel chauffeurs zich alleen staan. Zes op de tien zeggen zich ongemakkelijk te voelen om hun werkgever aan te spreken over stress of mentale klachten. En ruim een derde vindt dat er simpelweg geen of nauwelijks ondersteuning is vanuit hun werkgever. Dat gebrek aan begrip en begeleiding blijft niet zonder gevolgen: 58% van de Nederlandse chauffeurs overwoog het afgelopen jaar om te stoppen met hun werk.

Geotab-vicepresident Edward Kulperger slaat de spijker op z’n kop: zonder betere mentale ondersteuning verliezen we niet alleen vakmensen, maar zetten we ook de verkeersveiligheid onder druk. Zeker nu er in Europa al meer dan 200.000 vacatures openstaan voor vrachtwagenchauffeurs. De oplossing? Slimme inzet van technologie. Niet als controlemiddel, maar als ondersteuning. Met telematica en AI kunnen werkgevers stressindicatoren herkennen, veilige rijgewoonten stimuleren en chauffeurs gericht ondersteunen. En het goede nieuws: 61% van de Nederlandse chauffeurs staat hier open voor.

Het is tijd om werk te maken van een veilige, gezonde werkomgeving achter het stuur. Want alleen met fitte chauffeurs houden we de economie in beweging – én de wegen veilig.

Bron: Geotab

Lees ook: Global truck driver shortage: widening age gap fuels long-term crisis

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE  >>

Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--