De chauffeur maakt het verschil, juist in de stad

Van elektrificatie tot vergrijzing en van strengere regelgeving tot toenemende klanteisen: de uitdagingen in transport neemt snel toe. Wie de juiste beslissingen wil blijven maken, zal zijn grip op mens en materieel moeten optimaliseren.

Tijdens het ITT Event op donderdag 22 mei 2025 wordt duidelijk hoe digitalisering daarbij kan helpen. Dagvoorzitter Walther Ploos van Amstel legt in deze blog alvast uit waarom meer grip op de factor mens noodzakelijk is. “Chauffeurs zijn in de stad meer tijd kwijt aan zoeken en manoeuvreren dan aan rijden.”

Meeste tijd binnen de bebouwde kom

De meeste chauffeurs rijden misschien 80 procent van de kilometers op de snelweg, maar brengen 80 procent van hun tijd door in de bebouwde kom. Zij voorzien de stad van levensmiddelen, consumentenproducten en bouwmaterialen, maar merken dat de omgeving hen steeds vijandiger gezind is. Denk aan zero-emissiezones, gewichtsbeperkingen, venstertijden en afgesloten doorgangswegen. Tegelijkertijd zien zij de ritten naar de binnenstad veranderen. In winkels en op bouwplaatsen is steeds minder voorraadruimte beschikbaar, wat leidt tot kleinere leveringen en meer stops. Met als gevolg dat chauffeurs meer tijd kwijt zijn aan het zoeken, manoeuvreren, laden en lossen dan aan het rijden.

De stijgende transportkosten en de schaarste aan chauffeurs dwingt ons om het transport efficiënter te organiseren. Met name in de stad is dat uitermate lastig, want geen stad is hetzelfde. De problematiek in een oude binnenstad met smalle straatjes zoals Utrecht of Leiden is totaal anders dan in een vrij toegankelijke binnenstad zoals Rotterdam of Almere. Ook de verkeersstromen om zeven uur ’s ochtends zijn totaal anders dan om negen uur en om elf uur. Dat maakt de stad voor transportbedrijven en hun chauffeurs tot een onvoorspelbare en riskante omgeving. Wie zijn transportprestaties wil verbeteren, zal zijn ritten minutieus moeten plannen, de voertuigen op de voet moeten volgen en de chauffeurs in hun kracht zetten.

Coachen op rijgedrag

Digitalisering helpt om chauffeurs in hun kracht te zetten. Denk aan last mile guidance, waarbij chauffeurs volgens de efficiëntste en veiligste route naar de plaats van bestemming worden geleid, rekening houdend met de verkeersdrukte en de verkeersstromen op dat moment. Of neem video intelligence, waarbij videoclips van dashcambeelden worden gebruikt om chauffeurs te coachen in riskante situaties. Een bedrijf als Picnic zet digitale technologie in om het rijgedrag van chauffeurs te monitoren en hen te belonen als ze goed presteren. Daardoor is het aantal schadegevallen in drie maanden tijd met 80 procent gedaald.

Coaching op rijgedrag helpt ook om het brandstofverbruik te verlagen. Uit cijfers blijkt dat een slechte chauffeur tot wel 12 procent meer diesel verbrandt dan een goede chauffeur. Bij elektrische voertuigen is de impact van het rijgedrag op het energieverbruik zo mogelijk nog groter. En relevanter, want een paar procent meer of minder energieverbruik kan het verschil betekenen tussen wel of niet onderweg opladen. Wie een laadpaal onderweg moet opzoeken, betaalt niet alleen meer voor de geladen kilowatturen – wel tien keer zoveel als bij gebruik van zelf opgewekte zonne-energie – maar ook voor de wachttijd van chauffeurs. Alleen jammer dat data over energieverbruik door het ontbreken van standaarden vooralsnog niet geschikt zijn voor analyse.

Betere planning en opvolging

Meer grip op mensen vraagt daarnaast om een betere planning, bijvoorbeeld door rekening te houden met de benodigde laad- en lostijd of met de verkeersdrukte die van dag tot dag en van uur tot uur verschilt. De meeste transportbedrijven gebruiken voor elke dag in de week dezelfde instellingen en dezelfde data over bijvoorbeeld filevertragingen, terwijl we zelf ervaren dat het verkeer op dinsdagochtend anders is dan op vrijdagochtend. Dan hebben we het nog niet over de impact van vakanties, feestdagen en evenementen.

Vervolgens is het zaak om de chauffeurs op de voet te blijven volgen en actief bij te sturen waar dat mogelijk is. Misschien is het beter om één afleveradres naar het eind van de rit te verschuiven dan op tien adressen te laat te komen. Of misschien is het mogelijk om te switchen naar een andere route met een hogere mate van voorspelbaarheid. Artificiële intelligentie kan planners helpen om in korte tijd op basis van verwachte aankomsttijden, actuele informatie over weer en verkeer en tientallen restricties de juiste beslissingen te nemen.

Doe het voor de chauffeurs

Betere coaching en planning kan niet alleen betere transportprestaties opleveren, maar ook een hogere tevredenheid onder chauffeurs. In een tijd waarin goede chauffeurs alleen maar schaarser worden, is het cruciaal om ze voor het bedrijf te behouden. Dat kan door stress bij chauffeurs weg te nemen en hen in staat te stellen om hun vaardigheden te verbeteren. Alleen moeten we oppassen dat we niet doorslaan met technologie, waardoor chauffeurs het gevoel krijgen dat ze op hun vingers worden gekeken. Daar houden ze niet van.

Bron: ITT event

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE  >>

Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--