Er komen steeds meer elektrische bestelauto's

Van de nieuwe bestelauto's was in het eerste halfjaar 45% elektrisch. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van RVO over de stand van zaken van het aantal elektrische voertuigen en laadpunten in Nederland. Overigens liggen de totale bestelautoverkopen zo'n 60% onder het niveau van een normaal jaar. De Volkwagen ID. Buzz Cargo is de koploper in het elektrische bestelautosegment.

Helaas gaat het met elektrische vrachtwagens nog minder snel; minder dan 5% van de nieuwe vrachtwagens is elektrisch. Er staan eind juni ruim 1.500 volledig elektrische vrachtwagens in gebruik bij bedrijven geregistreerd in Nederland; dat is net procent van de vloot. Het is wel zeven keer zoveel als begin 2022. Elektrische vrachtvoertuigen reden in 2023 gemiddeld minder dan de helft van het aantal kilometers van vrachtvoertuigen op diesel. Mogelijk leidt vrachtwagenheffing volgend jaar tot versnelling.

Lease- en gebruikskosten

Al eerder waren er positieve signalen van leasebedrijf Ayvens dat zegt dat 2025 een belangrijk omslagjaar is. Elektrische bedrijfswagens zijn voor het eerst goedkoper in gebruik dan de vertrouwde diesel-variant. De lease- en gebruikskosten van elektrische bedrijfswagens komen goedkoper uit: tot wel 20 procent. Dit ondanks het wegvallen van belangrijke subsidies.

De ondernemersvrijstelling op de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen) is per 1 januari dit jaar komen te vervallen. Ook als ondernemer betaal je nu deze aanschafbelasting. Daarnaast is de wijze van berekenen van de BPM voor bedrijfswagens gewijzigd. Deze is nu volledig afhankelijk van de CO2-uitstoot, in plaats van een percentage van de netto catalogusprijs.

Nieuwe EU regels voor schonere voertuigen

Het Europees Parlement heeft eerder dit jaar ingestemd met een gerichte wijziging van de CO₂-emissienormen voor nieuwe personenauto’s en bestelwagens. Met 458 stemmen voor, 101 tegen en 14 onthoudingen krijgt de auto-industrie tijdelijk wat meer flexibiliteit in het behalen van klimaatdoelen.

De Europese automarkt staat onder druk: technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op, en internationale concurrentie neemt toe. Om de sector iets meer ruimte te geven, mogen fabrikanten hun gemiddelde CO₂-prestaties voortaan over drie jaar middelen – voor de periode 2025 tot en met 2027. In plaats van elk jaar exact aan de norm te voldoen, mogen overschrijdingen in het ene jaar worden gecompenseerd met betere prestaties in een ander jaar binnen diezelfde periode.

Deze tijdelijke versoepeling verandert niets aan de onderliggende doelstellingen. Die blijven stevig: van 2025 tot 2029 moeten fabrikanten een gemiddelde CO₂-reductie van 15% realiseren ten opzichte van de uitstoot in 2021. Maar door het middelen van de uitstoot over drie jaar wordt de route ernaartoe iets flexibeler.

De huidige EU-regels schrijven nu nog een jaarlijkse CO₂-doelstelling voor over telkens vijfjarige perioden. De nieuwe aanpak biedt vooral lucht aan fabrikanten die te maken hebben met pieken in productie, leveringsproblemen of vertraging in de uitrol van elektrische modellen.

Met deze wijziging kiest Europa voor een pragmatische benadering: het einddoel blijft overeind, maar het pad ernaartoe wordt iets soepeler. Zo wordt voorkomen dat fabrikanten worden gestraft voor kortetermijnfluctuaties, zolang ze op middellange termijn hun klimaatverplichtingen blijven nakomen.

 

Lees ook: Kijk uit met de aanschaf van een dieselbus

Lees ook de analyse in Bestelauto: Hoe gaat het verder met die steile groeicurve van de e-besteller?

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE  >>

Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--