Carriere maken in slechte economische tijden

Actueel

Bedenk waar je de komende vijf jaar heen wilt. Wie serieus wil groeien in zijn werk ontkomt er niet aan zo nu en dan zijn functie op te waarderen. Dat hoort erbij en dat weet de baas ook. Een verstandige werkgever zal het op prijs stellen als zijn werknemers ambitie tonen en vooruitkijken. Juist in crisistijd willen werkgevers de beste werknemers aan boord houden.

Wat als de manager ‘nee’ zegt? Kun je hier wel naar vragen als het economisch slecht gaat?

Hoe pak je een promotieverzoek aan?

 1. Huiswerk
  Maak voor jezelf een overzicht van alles wat je tot nu toe hebt bereikt. Laat zien wat je kunt: dat je uitblinkt. Bedenk vervolgens welke specifieke nieuwe functie je wilt hebben en waarom jij daarvoor geschikt bent.
 2. Goede timing
  Het is het makkelijkst om tijdens het jaarlijkse functioneringsgesprek een promotie ter sprake te brengen. Nog beter is het om een strategisch moment met interessante mogelijkheden te kiezen. Kijk daarom voortdurend om je heen binnen je organisatie. Misschien is het mogelijk om de lege plek van een vertrekkende collega op te vullen. Ook reorganisaties zijn vaak goede momenten om jezelf aan te dragen voor een nieuwe functie.
 3. Gesprek aanvragen
  Stap niet zomaar binnen bij je leidinggevende als je buiten je functioneringsgesprek om promotie wilt vragen. Stuur hem een e-mail waarin je schrijft dat je je prestaties en ontwikkeling ter sprake wilt brengen. Hij kan zich dan voorbereiden en alvast nadenken over wat hij je kan bieden.
 4. Vraag veel meer salaris
  Bij een opwaardering van je functie hoort ook een hoger salaris. Vraag gerust om een pittige salarisverhoging. Er kan altijd onderhandeld worden. Je leidinggevende zal eerder onder je voorstel gaan zitten, dan erboven. Zet dus hoog in. Maar doe pas een salarisvoorstel als je zeker bent van je promotie. Zoek vooraf goed uit wat je waard bent.
 5. Afgewezen
  Als je baas niet instemt met je verzoek, raak dan niet in paniek. Je zult niet ontslagen worden omdat je het initiatief hebt genomen om te praten over een carrièrestap. Vraag hem wanneer je misschien weer een keer terug kunt komen om een promotie te bespreken. Als hij je niet goed genoeg vindt functioneren voor bevordering, vraag dan wat je beter kunt doen.

Het is zaak om klaar te staan als de perfecte kandidaat. 
Je kunt alvast gesprekken voeren met mensen die een carrière hebben die jij interessant vindt. En je kunt zorgen dat je de juiste vaardigheden hebt voor de volgende stap die je wilt maken. Je kunt bijvoorbeeld een extra project erbij nemen, een opleiding volgen of alvast bestuurlijke vaardigheden opdoen door in het bestuur van het kinderdagverblijf te gaan zitten.

In slechte tijden is het makkelijker jezelf te onderscheiden. Je kan opvallen door je bereidheid te veranderen. Dat wekt vertrouwen bij je bazen. Zo word je de ideale interne kandidaat voor promotie.

 

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in de media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: Elsevier

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Personal Branding