Is "burn-out" een modewoord?

U mag het woord burn-out best modieus en verwerpelijk vinden, maar de aandoening en de problemen die het oplevert mag u niet negeren.

Burn-out betekent opbranden of over de kop werken of doen doorslaan. De betekenis verraadt al meteen waar het over gaat: uw personeel werkt te hard. Het is lang niet altijd merkbaar dat iemand zijn reserves aanspreekt en daarom overvalt de diagnose burn-out andere medewerkers en werkgevers nogal. Dat kan een reden zijn dat de aandoening als aanstelleritus wordt afgedaan.

Aanstelleritus?
De ziekte burn-out is de laatste jaren zo vaak beschreven dat het een modewoord lijkt te worden. Burn-out? Stel je niet aan en maak het werk af. Vroeger konden de mensen ook doorwerken is de gedachte erachter. Maar vroeger wisten werknemers vaak beter wat van hen werd verwacht. In Nederland kennisland speelt werk zich steeds meer af in mentale processen en dan ook nog achter een pc. Het kan altijd beter en sneller. Er kan altijd een beetje meer bij. Daarnaast is het privé-leven ook al zo volgeboekt. Werknemers hebben vaker dan vroeger het gevoel dat ze het werk en hun eigen gevoelens niet meer in eigen hand hebben. Ze voelen zich opgejaagd, rusteloos en gespannen en worden prikkelbaar.

Verschil tussen werkstress en burn-out
Burn-out wordt vaak verward met stress of overspannenheid. Toch zijn er verschillen. Werkstress ontstaat doordat de capaciteiten van een werknemer overbelast zijn. Veel overwerk of een deadline geeft dat soort stress. Maar in tegenstelling tot een burn-out kan de werknemer zijn taken wel aan. De klachten verdwijnen vanzelf, als de situatie stopt. Houden de stresssituatie en daardoor de klachten aan, dan kan werkstress op den duur leiden tot overspanning of burn-out.

Overspannen
Een overspannen medewerker is het punt zijn taken nog aan te kunnen al gepasseerd. Hij functioneert minder goed en meldt zich regelmatig ziek. De prognose bij overspanning is gunstig: in de meeste gevallen nemen de klachten na verloop van tijd (bijvoorbeeld na een ziekmelding) af. Maar is er in de werksituatie en bij de medewerker zelf niets veranderd, dan kunnen opnieuw klachten ontstaan. De werknemer heeft kans op een burn-out.

Burn-out wordt gezien als het eindstadium van jarenlange werkstress en/of overspanning.

Auteur: Susanne van Dijk / Karin Oost www.pzsignaal.nl

(bron: ZIBB)

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE  >>

Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--

Dirk Van Akelyen
Stelling : is het de persoonlijke leefsfeer die de professionele zijde benevelt in deze materie of omgekeerd ? Tijd is een schaars ding en men moet er goed mee omspringen...dus keuzes maken...dus beperken van vrijheidsgraden..een primaire oorzaak van een veredelde vorm van drukte : stress. . Zijn mensen aan het opbranden of zijn nevenzaken op hen aan het inbranden : burn-in. Keep in simple..