Het antwoord in Uw-organisatie!

Columns

Dat het bedrijfsleven ziek is wisten we al, zie mijn column over het White Knuckle Syndrome hier op managementsite. We bespraken toen dat het enige dat we kunnen doen is het bestrijden van de pijn: palliatief zou een arts zeggen. Maar, hoe doe je dat nou: een organisatie behandelen.

We proberen steeds om onze organisatie beter te structureren maar om de een of andere reden lukt dit vaak niet. Men zegt ons dan te sprankelen en te innoveren. Maar, wie dan weer te creatief onderneemt creëert problemen die met geen enkel eskader meer zijn te bestrijden. We gebruiken in onze dagelijkse praktijk vele theorieën en een variëteit aan managementmodellen. De een nog braver dan de andere en uw praktijk past er bijna nooit in. Kortom, we maken het onszelf met de dag ingewikkelder. De strategische wanorde, van veel bedrijven is daarmee dan ook een feit.

Wat te doen
Eigenlijk zou iedere organisatie zelf een op maat gemaakt bedrijfsmodel moeten creëren, als ziel van die organisatie. Dit kan uiteraard helemaal naar eigen inzicht, omdat iedere organisatie andere bouwstenen nodig heeft; Uw-organisatiemodel. ‘Uw’ omdat het van u zelf is.

Uw-organisatiemodel kan ingericht worden om een bepaalde doelstelling te behalen of om een verbetering te realiseren. Het kan echter ook een beschrijvend model zijn, een soort organogram van competenties, unieke eigenschappen en/of bepaalde bedrijfsonderdelen. Kortom, datgene waar de organisatie voor staat. Wanneer dit alles op een gestructureerde manier wordt gemodelleerd, kan het ook nog eens overzichtelijk te managen zijn. Strategische planning wordt daarmee dan vereenvoudigd. Fratsvrij, dus morgen uitvoerbaar. Balanced Scorecards, INK modellen en Strategy maps kenden we al en zijn veel te ingewikkeld om praktisch te zijn. Nee, het antwoord op de chronische organisatiestress van het bedrijfsleven is het Uw-organisatiemodel, zoek dus de oplossing bij uzelf.

Uw-organisatiemodel is een beschrijving om strategische doelen en verbeteringen te realiseren. Het bijzonder geschikt wanneer men overzicht wil creëren in een wirwar van allerlei zaken, zoals op elkaar afgestemde verbeteringen, doelstellingen en algemene commerciële richting. Het is een haast standaard, maar sterk vereenvoudigd, strategievormingsproces. De kern is dat u zelf, of met het managementteam, de benodigde componenten, om een bepaald doel te behalen, inricht en de relaties daartussen legt. Voornamelijk in hoofdlijnen. Het verbeteren van een organisatie doe je niet volgens een minutieus van te voren bedacht plan. Het is een continuüm van kleine stapjes dat voortdurend bijgesteld moet worden. Nuchter en fratsvrij. Een en ander is uitvoeringer beschreven op whiteknucklesyndrome.com.

Essentieel is de erkenning van het White Knuckle Syndrome en haar behandelmethode, het H20-model, daarin kunt u het antwoord van Uw-organisatie vinden. Wanneer u ontwikkelt, doe dat dan op uw eigen manier volgens uw eigen methodiek, Uw-organisatiemodel.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Joyce
@Eric, probeer je niet te zeggen dat organisaties vooral meer flow in hun bedrijfsvoering moeten brengen en dat je dat vooral niet bereikt als je veel te ingewikkelde modellen gaat gebruiken?

De modellen die je aanhaalt, wat bij verre niet de enige zijn, zijn bij ons in het managementteam ook vaak besproken. Als het komt tot daadwerkelijke uitvoering werkt, of past, het op de een of andere manier nooit. Of het komt dat we te klein zijn en Balanced Scorecards vooral voor grote ondernemingen zijn gemaakt en het INK-model vooral relevant is voor overheden weet ik niet. Maar ik vind dit wel een handige methode om een strategie/verbetertraject uit te zetten; lekker simpel. Zal het hier intern eens voorstellen.
Eric Arkesteijn
@Joyce. Eenvoud aan de macht. Dat probeer ik dus inderdaad te zeggen.
Als gevolg van chronische organisatiestress worden veel organisaties steeds krampachtiger en ze worden zo steeds minder efficient en effectief. Eenvoudig naar oplossingen redeneren lijkt daarbij voor velen erg lastig. Daar moet het Uw-organisatiemodel een beetje relativerend optreden. Als je er meer over wilt lezen kun je een kijkje nemen op www.whiteknucklesyndrome.com, daar heb ik wat teksten neergezet die verder ingaan op het White Knuckle Syndrome, de behandelmethode daarvan en het hier beschreven verhaal.

Meer over Kwaliteitsmanagement