Het is afgelopen met zelfsturende teams

Columns

Even de spullen aan de kant, mensen, graag jullie aandacht. Ik heb een vervelende mededeling: het is afgelopen met zelfsturende teams. Over, klaar, finito, dikke doei!

Het staat in de NRC en dus is het officieel.

Nou niet gaan zitten griepen, want je had het kunnen weten. Al in 2016 voorspelde Japke-d. Bouma de ondergang van de zelfsturende teams. Ja zeker, in 2016. Het was gewoon de zoveelste ordinaire hype. ‘Collectieve verdwazing!’ Maar ja, niet luisteren hè. Gewoon doen alsof er noppes aan de hand is.

Wat? Wie Japke-d. Bouma is? Kijk, daar begint het al. Als je haar niet kent, moet je ook niet verbaasd zijn dat je nu in de puree zit. Japke-d. Bouma is redacteur bij NRC en onderzoekt in de rubriek 'Japke-d. vraagt door' hoe je gelukkig wordt op je werk.

Werkgeluk,...

Ir. Jan G.M. van der Zanden
Lid sinds 2019
Er zijn meerdere, betere, redenen waarom zelfsturing grotendeels fake en hype is. Lees dit maar:
https://www.hrbase.nl/profiles/blogs/zelfsturende-teams-niet-altijd-een-goed-idee
en
https://www.managementsite.nl/zelfsturing-docenten-onderwijs
Ton van den Hoogen
Zullen we het er maar gewoon op houden dat soms zelfsturende teams de beste oplossing zijn, en soms helemaal niet? Het is toch werkelijk verwonderlijk dat er gedacht wordt dat een bepaald idee, een bepaalde werkwijze, een bepaalde aanpak, overal moet werken. One size fits all. Niet dus.
Bovendien zijn zelfsturende teams al een stokoud idee. Zullen we ook eens leren van het verleden? In plaats van te doen of er iets revolutionairs is bedacht? Dan komen we tenminste verder. Iets te vaak kom ik tegenwoordig in werkomgevingen waar iedereen is lamgeslagen door de vele hypes, trends, mindsets en wat al niet die over hen zijn uitgestort. Jammer, want daardoor worden ook kansen op verbetering gemist.
L.J. Lekkerkerk
Lid sinds 2019
Misschien moeten we het woord 'zelfsturende teams' (of zelforganiserend, self-managing) maar eens afschaffen, want het is buitengewoon misleidend.
Het suggereert namelijk dat iets aan de sturing van een groepje medewerkers doen voldoende is: van baas- naar zelfsturing. En die 'teambaas' met ontslag of als 'teamcoach'.

Stap één is echter om het werk niet langer in de schijnbaar vanzelfsprekende functionele afdelingen (zelfde werk bij elkaar, schaalvoordelen?) te groeperen, maar in 'bedrijfjes binnen het bedrijf'. Kern: alles wat we voor (aan/met) een klant doen vindt in één team plaats.
Vraag twee is dan hoeveel 'sturing' de mini-organisaties zelf mogen doen, wel binnen de kaders van het geheel.
Vergelijk het met de draaimolen: daar kan je aan de stuurtjes draaien wat je wilt, maar je maakt rondjes: zelfsturing? Vergeet het maar! De botsautootjes kunnen binnen het kader wel echt zelfsturend zijn (en door wat coördinatie tussen de teams kan je de botsingen wel beperken).
Lenette Schuijt
Goed stuk, Paul, ik had het zelf niet beter kunnen zeggen!
De kop is mischien wat misleidend: het is dus helemaal niet afgelopen met zelfsturende teams! De komende tijd zal ik er verschillende artikelen publiceren waarin de nuance wel tot zijn recht komt.
toon franken
Ja, laat die journalisten maar schrijven, ondertussen kunnen wij dan serieus en genuanceerd aan de slag bij organisaties om precies de juiste vorm van inrichting, sturing en leiderschap te vinden; met principes van zelfsturing én met sturing, zoekend naar wat werkt in de specifieke branche, om meer wendbaar en efficienter te worden, met meer werkplezier.

Heerlijk, zo'n ongenuanceerde pittige reactie terug op een ongenuanceerd stuk van Japke; die al weer op zoek is naar de volgende trend die ze eerst omhoog zal hemelen en enkele maanden daarna dan weer kan ridiculiseren.

Meer over Zelforganisatie en zelfsturende teams