Benchmarken is een analyse-methode waarbij je jouw bedrijfsprocessen gaat vergelijken met bedrijfsprocessen van andere bedrijven waarvan bekend is dat die op dat gebied een 'topper' zijn. Je probeert dat bedrijf dan in eerste instantie te imiteren en vervolgens te overtreffen. Een benchmark moet relevante en bruikbare informatie opleveren zodat de organisatie haar eigen prestaties, processen of producten kan verbeteren.
Zes tips om beter te benchmarken:
1 Bepaal wat je wilt bereiken
Bepaal van tevoren wat je wilt bereiken en tevens welk deel van de organisatie betrokken is.
2. Zet de benchmark systematisch op
Een systematische opzet is noodzakelijk. Na bepaling van het doel, volgt de keuze voor de vorm van benchmarken. Zoek vervolgens de overige deelnemers.
Bepaal met de deelnemers de te benchmarken kengetallen en stem deze af met elkaar. Bepaal tevens hoe vaak de benchmark moet worden uitgevoerd en de mate van discretie. Gebruik waar nodig een onafhankelijke organisatie om de discretie te waarborgen. Op basis van de afspraken leveren deelnemers gegevens aan en vindt via de resultaten de vergelijking plaats. Iedere deelnemer analyseert daarop de eigen prestatie.
3. Benchmark regelmatig
Kies de juiste frequentie van het benchmarken. Deze moet regelmatig plaatsvinden omdat een prestatie op één moment niet veel inzicht geeft en de trend juist belangrijk is.
4. Kopieer de concurrent niet
Doel is om de concurrenten uit te dagen, zorg daarom dat je eigen processen beter worden dan die van hen. Kijk eens naar dezelfde processen van organisaties in andere branches of kun je met je eigen medewerkers brainstormen over procesverbeteringen.
5. Geef analyse een kans
Wees voorzichtig met conclusies trekken op basis van een verschil in prestatie. Zo’n resultaat geeft niet weer hoe een excellente positie is bereikt en in stand wordt gehouden.
6. Bepaal de juiste vergelijkingsgroep
Benchmarken doe je met een groep organisaties waarmee je wilt worden vergeleken. Hoe groter en diffuser de groep, hoe minder bruikbaar de benchmark. Het is beter om twee benchmarks uitvoeren met twee specifieke groepen, dan één benchmark met een te grote, nietszeggende groep.
Maak nu je eigen benchmark:
On line finance & control benchmarking
Raymond Oosterbaan en Koen Perik
In een tijd waarin de broekriem moet worden aangehaald is het een goed moment om te kijken of uw organisatie nog wel beter presteert dan die van uw buurman. Met de on line benchmarking tool kunt u uw finance & control processen van achter uw bureau benchmarken. Een handig instrument voor de controller of de manager die de effectiviteit en efficiency van de financiële processen wil doorlichten. U haalt er meteen een paar tips uit om de zaak te verbeteren.
(bron: Financieel Management)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE >>
Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--
Ik zal veel onderwerp van deze site voor mijn studie gebruiken.
Zeer dankt voor goede service.