Het Europees Parlement nam onlangs een richtlijn aan die oneerlijke handelspraktijken binnen de Europese Unie inperkt. Doel van de richtlijn: meer bescherming voor de consument en meer duidelijkheid voor de ondernemers.
Verkopen is een vak
De regels voor consumentenbescherming en handelspraktijken variëren sterk per lidstaat. Dit heeft een remmend effect op de interne Europese handel, blijkt uit onderzoek. Om die reden name het Europees Parlement onlangs een richtlijn aan die oneerlijke handelspraktijken verbiedt.
Drs H.J.J. van Breemen, secretaris Consumentenzaken van VNO-NCW, denkt dat de richtlijn voorlopig niet zo'n vaart zal lopen . ‘Er zit nog steeds een clausule in de richtlijn, die bepaalt dat lidstaten de eerstkomende zes jaar hun bestaande wetgeving mogen handhaven. Helaas heeft men nog niet durven kiezen voor harmonisatie. Bovendien valt te betwijfelen of ondernemers gelijk zoveel grensoverschrijdend gaan aanbieden, als de richtlijn van kracht wordt. Ik denk dat we bescheiden moeten zijn in onze verwachtingen.’
Handel binnen de EU: 10 geboden
Uw klanten zijn niet gek, zij zullen op de hoogte zijn van het inwerkingtreden van de richtlijn en u daarop beoordelen. Waar moet u zich aanhouden?
- U mag in uw reclame geen misleidende hoge referentieprijs gebruiken als basis voor het verlenen van kortingen.
Voorbeeld: De detailhandel gebruikt in haar reclamefolders volop een referentieprijs om de korting van producten aan te geven. Niks mis mee, als er maar niet over wordt gelogen. - U mag niet adverteren met opheffingsuitverkoop, wanneer u niet op het punt staat uw zaak stop te zetten.
Voorbeeld: Iedereen kent wel een winkel waar het bord ‘opheffingsuitverkoop’ al jaren aan de gevel hangt. - Een voet tussen de deur zetten als u een product of dienst aan huis te koop aanbiedt, kan echt niet meer.
Voorbeeld: Mensen aan de deur overrompelen met producten - die daarna spijt hebben van hun aankoop. Het gebeurt nog steeds. Waterbedden, pannensets, reizen, zijn enkele van de producten. - Hardnekkig en ongewenst uw product te koop aanbieden per telefoon, fax, e-mail of andere afstandmedia is met de nieuwe richtlijn verboden.
Voorbeeld: (Pensioen)verzekeringen die hun product regelmatig telefonisch aanbieden onder etenstijd. - Nobele doelen aan producten koppelen en daarmee de klant onder druk zetten, mag niet meer.
Voorbeeld: Een Duitse bierbrouwer beloofde per verkochte krat bier een vierkante meter regenwoud te redden. - Kinderen met oneigenlijke argumenten verleiden om hun ouders tot kopen aan te zetten.
Voorbeeld: In Finland is een verkoper tot de orde geroepen die zijn hamburgers in speelgoedauto’s verpakte. - Beweer niet een gedragscode te hebben ondertekend, terwijl dit niet het geval is.
Voorbeeld: Financiële dienstverleners die een gedragscode hypothecaire financiering beweren te volgen. - Onterecht claimen dat uw bedrijf door een openbare of particuliere instelling is goedgekeurd, is verboden.
Voorbeeld: Reisbureaus die ten onrechte het beeldmerk Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) voeren. - Als u advertorials in de media plaatst, moet u voortaan helder en duidelijk kenbaar maken dat het om reclame gaat.
Voorbeeld: Een fabrikant prees een hoofdluismiddel aan in de vorm van een kwis in een kinderkrant. Het was niet duidelijk dat het om een advertentie ging. - Veinzen dat een product slechts gedurende korte tijd beschikbaar zal zijn om de klant hiermee tot een snelle beslissing te dwingen, is met de nieuwe richtlijn verboden.
Voorbeeld: ‘De aanbieding geldt alleen deze week, beslis nu!’
Naar verwachting zal de Europese Ministerraad binnenkort de richtlijn overnemen, zodat deze over enkele maanden in werking treedt.
Bron: De Zaak
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
p.bennen, ctrgroup.nl