De Zorg lijkt de maatschappij en de politiek een rotzorg te zijn!

Heeft u u ook zo verbeten tijdens de NOVA uitzending van 7 januari jl.? Onze Zorg sector lijkt de maatschappij en de politiek de facto een rotzorg te zijn, zo blijkt wel.

Stelt u eens voor; een boeing klapt tegen ons eigen WTC in Amsterdam? We zeggen 500 gewonden, naast vele doden. Waar moeten we deze gewonden in godsnaam verbinden? Waarschijnlijk bij dierenartsen, hondenpensions, Pieterbuuren, Artis en de 450 overigen in Duitsland en Belgie. De ramp in Volendam, met zo'n 40 zwaar gewonden, bleek al te veel om de slachtoffers in eigen land, laat staan in eigen omgeving, te behandelen. Geen ICU capaciteit. Onze veel minder bevolkte zuiderburen hadden overigens meer capaciteit dan wij; raar he? Nee, wij gaan straks bij de eerste de beste treinbotsing met 10+ gewonden ongeveer over tot een triage systeem (hopelozen op de stoep, hoopvolle als eerste op de OK).

De oorzaak van ons falend verpleeg en geneesbeleid? Specialisten: We worden gebudgeteerd, we worden gekleineerd, we hebben onvoldoende medisch personeel. Politiek? We hebben onvoldoende middelen, de sector kan geen personeel vinden, de kosten rijzen de pan uit. IK: Ordinaire kletspraat. De specialisten zitten deels nog in feodale maatschappen of firma's, het medische en zakelijk management faalt en masse, de farmaceutische industrie (volgende kartel probleem) drijft de kosten op, decentrale inkoop en logistiek, versnippering, onderbetaling van verplegend personeel, en niet in de laatste plaats en in het verlengde van het laatste, specialisten die assistenten en andere medewerkers schofferen (waarvan meermaals akte!). Wilt u voor zo'n man of vrouw werken? Sommige verpleegkundigen, zoals bijvoorbeeld ICU medewerkers of radiolaboranten, zijn halve artsen. Ze verdienen echter een schijntje t.o.v. hun alsmaar klagende bazen. De politiek faalt, en wat wil je met zo'n minister, aan alle kanten door beleid te maken in plaats van het paard achter de wagen te spannen. De Zorg is doodziek, en met de enorme vergrijzing en toestroom van veel minder gesaneerde en vitamine technisch onderhouden allochtonen, neemt de "markt" alleen maar toe, het aanbod wordt echter kleiner. Economisch gevolg? De prijzen stijgen. Al jaren, met ongeveer 10% per jaar, da's twee tot drie keer de geldontwaarding. Waar blijft de rest van dat geld? Toch niet richting farmaceutische industrie, of specialistische technologie? Toch geen wanbeleid, mevrouw Borst?

Nee, net als met de NS, lijkt ons nationaal credo te worden: Sterk door versnippering en schijnbare autonomie, maar verantwoording neemt niemand meer!

Oplossing:
- Afschaffing conservative en feodale maatschappen en firma's van artsen; allen in dienst van ziekenhuis. Salaris coordinatie, hoogte en afstemming beter geregeld.
- Regionale centrale inkoop van farmaceutische en andere medische consumables. Af van ziekenhuis, of zorginstellingen (of firma) deals van lokale medici met farmaceutische industrie en toeleveranciers.
- Stimuleer particuliere klinieken; niet zoals nu vanuit schaarste, maar vanuit oogpunt van specialisatie en flexibiliteit voor de klant
- Stel een OPTA in voor de gezondheidszorg, waarvan het merendeel van de leden bestaat uit niet-medici
- De bezem door het huidige management van de meeste ziekenhuizen. Te veel medici, te weinig bedrijfskundigen.
- Centrale coordinatie van ligplaatsen. Scheelt zeeen van tijd.
- En tenslotte: openheid vanuit politiek en zorg omtrent missers, fouten, gevolgschaden en de daadwerkelijke status quo van onze zorg. Onder de pet houden impliceert reeds dat er iets te verbergen valt; dus open de hoed Borst, en laat Nederland nog voor de verkiezingen weten hoe we er ECHT voorstaan. Voordat we weer een ramp nodig hebben om onze volgende achilleshiel bloot te leggen!

In de hoop op beterschap ...!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

René Slot, ex-huisarts
De zorg staat in Nederland inderdaad op een bedroevend niveau, akkoord. Het artikel over deze problematiek is echter van een bedroevende kortzichtige simpelheid met een teleurstellend gebrek aan kennis. Wat feiten: de BV Nederland geeft al jaren te weinig geld uit aan de zorg en aan de betaling van verpleegkundigen en artsen. Kosten (vlg. het bekende korte termijn denken) zijn nu ongeveer het laagste van Europa, echter de kwaliteit van al het medische werk gaat omlaag. Simpele operaties worden niet gedaan vanaf oktober t/m december omdat het budget op is (belangrijke oorzaak van wachtlijsten).
Waarom: kosten moeten lager, overal bezuinigingen, overal uitknijpen. Ook Borst kan daar weinig aan doen, zij wordt zelf onder druk gezet door Zalm, etc.
Steeds meer mensen rollen mee in het burnout-sneeuwbaleffect. Waar steeds meer machines verschijnen, verdwijnen steeds meer mensen. Als huisarts had ik 30-40 patienten/dag, tijd: 7 minuten consult > 3 minuten noteren > volgende patient.
Wat wordt de toekomst: mensen willen toch kwaliteit van zorg, dus tweedeling in de zorg met privéklinieken waar uitstekend preventief gewerkt kan worden.
Wat heel Nederland zich zal dienen te realiseren, is dat gezondheid geld kost (salarissen in het buitenland zijn vele malen hoger), dat we dat met zijn allen samen zullen dienen te betalen. En waarom? Vadertje Staat zorgt niet meer voor ons, wij dienen te realiseren dat we als mens vervoerd worden door dit leven in een soort Space Shuttle (miljoenen waard), nl. ons lijf. Je wil niet in een space shuttle de ruimte in zonder dat die onderhouden en gecontroleerd is, zie dan ook dat het onderhouden van je grootste kapitaal (jóuw lijf en ziel = energie, vitaliteit èn verdiencapaciteit) ook jouw verantwoordelijkheid. Maar de meeste mensen benaderen dit lijf als een boksbal (roken, excessief drinken, slecht eten, etc.) en verwachten dat de artsen het wel opknappen.
Als het zo doorgaat zullen er wrsch. al binnen 5 jaar nog alleen superspecialisten zijn en een basisgezondheidszorg van "bare foot doctors", lees gezondheidsadviseurs zonder een behoorlijke kennis van het menselijk lichaam.
Kennis leidt tot verantwoordelijkheid, die verantwoordelijkheid hebben wij met zijn allen, anders wordt de gezondheidszorg het volgende geprivatiseerde, uitsluitend economisch-denken slachtoffer (denk aan de KPN en de NS).