Wildgroei managers funest voor bedrijf

De groei van het management is in veel bedrijven buitensporig groot. Het grote aantal managers heeft gevolgen voor de rendabiliteit van ondernemingen want vlakke organisaties boeken meer winst en omzet.

Terwijl er in 1994 in Nederland 100.000 managers waren, was dat aantal in 2004 gegroeid tot 177.000. Tegelijk is het aantal medewerkers dat een manager gemiddeld aanstuurt, gedaald van 60 naar 39. Steeds meer managers geven dus leiding aan steeds minder mensen.

Dat komt volgens Rien Wiegeraad, HRM-specialist bij PwC, onder meer doordat medewerkers een steeds grotere behoefte hebben aan individuele begeleiding. Dat kost managers veel extra tijd. Bovendien zijn er veel nieuwe managementfuncties bijgekomen, zoals de risk manager. 'Ondertussen vergeten bedrijven oude managementposities weg te strepen, of ze willen daar geen onrust in de gelederen voor creëren', aldus Wiegeraad.

Duur en bureaucratisch
Een slechte zaak, vindt hij. Echt platte organisaties zouden tot negentien procent meer omzet en tien procent meer winst maken. Vooral slecht functionerende managers belemmeren de groei van een bedrijf. Ze zijn duur, zorgen voor een teveel aan bureaucratie en remmen de doorstroming van ideeën binnen een organisatie.

Het aantal managers reduceren, vereist meestal een complete reorganisatie. Doorgaans is daar forse conjuncturele tegenwind voor nodig, of een interne crisis. Het goede nieuws: Als het eenmaal zover is, worden meestal als eerste de overbodige managementfuncties geschrapt.

(bron: Financieel Dagblad)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>