Web 3.0 en het semantic web, de volgende stap

Wat is het semantic web? Over de term Web 3.0 bestaat veel onduidelijkheid. Sommigen vinden het “semantic web” hetzelfde als “Web 3.0?. Anderen vinden het semantic web onderdeel van Web 3.0. Nova Spivack bijvoorbeeld geeft als expanded definitie van Web 3.0:

* een altijd en overal aanwezige verbinding met het internet. Dit staat ook wel bekend als het ubiquitous of pervasive web. Het web breekt hiermee als het ware uit het computerscherm en wordt ook op allerlei andere plaatsen beschikbaar: mobiele apparaten, maar ook apparaten die nog uitgevonden moeten worden. Een simpel voorbeeld hiervoor is een fotolijstje dat je foto’s via internet ophaalt;
* network computing, waarbij software als services wordt aangeboden en gebruikt;
* het gebruik van open technologieën: open API’s, open data formaten, open source software;
* het gebruik van open identity zoals bijvoorbeeld OpenID.
* De vergaande aanwezigheid van persoonlijke profielen en voorkeuren op internet.

Syntax en semantiek web

Het huidige web kun je beschouwen als een web van documenten. Weliswaar zijn deze op een handige manier gelinkt maar wat er precies in die documenten staat is voor webapplicaties onduidelijk. Voor mensen is die inhoud echter juist datgene wat interessant is. Documenten gaan over mensen, gebeurtenissen, bedrijven, landen, sport, eten etcetera. In feite over alle onderwerpen die je maar kunt verzinnen. Je hebt het dan dus niet meer over documenten, maar over “entiteiten” die in documenten voorkomen. De truc is dus om ook computers te laten begrijpen waar die entiteiten in documenten over gaan. Dat is in feite de definitie van het semantic web:

Het semantic web geeft betekenis aan entiteiten in webpagina’s en relaties tussen entiteiten. Het semantic web is dus, in tegenstelling tot het huidige web, een web van entiteiten.

Nu we weten wat het semantic web is, volgt natuurlijk onherroepelijk de vraag wat je er aan hebt. Een semantisch web leidt tot een grotere beschikbaarheid van informatie. Er zijn ruwweg twee benaderingen die de wereld naar zo’n semantisch web moeten gaan leiden: de bottom-up en de top-down benadering.

De bottom-up benadering zegt: “voorzie alle documenten in het internet van extra informatie en maak ze daardoor te beter te begrijpen voor webapplicaties”. Die extra informatie (”annotaties”) beschrijft entiteiten in webpagina’s en hun relaties. Annotaties kunnen gebeuren in de vorm van RDF of Microformats.

De aanhangers van de top-down benadering vinden de bottom-up benadering onpractisch. Ze zien niet gebeuren dat alle pagina’s van het internet geannoteerd gaan worden. Daarom pleiten zij voor de ontwikkeling van applicaties die data in documenten beter gaan begrijpen.

Maar wat ook de benadering wordt, het web zal steeds betekenisvoller worden. Entiteiten zullen een wolk aan eigenschappen en relaties om zich heen verzamelen. Hierin schuilt het gevaar van information overload. We hebben alleen behoefte aan informatie die ons persoonlijk interesseert. De behoefte aan op de persoon toegesneden informatie zal daarom steeds belangrijker worden.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Frank Watching)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over ICT & Internet