Vijf manieren om vermoeidheid tegen te gaan

Eenderde van het ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid komt door psychische vermoeidheid. Ruim 40 procent van de mensen tussen de 15 en 65 jaar voelt zich moe. Vijftien jaar geleden was dat nog geen 30 procent. Dat blijkt uit onderzoek onder 8.000 mensen dat het weekblad Medisch Contact vorige week bekend maakte. Het onderzoek naar ziekte en verrichtingen in huisartspraktijken is gedaan door instituut Nivel.

Vijf manieren
Vrouwen, hoogopgeleiden, jongeren, alleenstaanden, arbeidsongeschikten en stedelingen hebben volgens het onderzoek het meeste last van moeheid. Alle reden dus voor werkgevers om vermoeidheid tegen te gaan. Toch ligt de oorzaak van vermoeidheid doorgaans niet op het werk, maar in het privéleven. Wat moet er anders? Hierbij vijf suggesties.

1. Minder verplichtend sociaal leven
De omgang met vrienden en kennissen, uitgaan, museumbezoek, verenigingen, sporten et cetera zijn voor veel mensen meer inspannend dan ontspannend. De I want it all instelling van veel mensen is doodvermoeiend. Dat kan best wat minder. Uitgangspunt: plan op drie van de zeven avonden helemaal niks.

2. Stoppen met werken
Een kleine, doch langzaam groeiende groep vrouwen kiest ervoor om te stoppen met werken zodra er kinderen worden geboren. Het opvoeden van kinderen en het runnen van een huishouden is een fulltime baan. Helemaal niet raar om het op werkgebied rustiger aan te doen. Zeldzamer, maar even goed mogelijk, is dat de man de huiselijke taken voortaan op zich neemt.

3. Timemanagement
Afspraken, verplichtingen en taken veroorzaken drukte in het hoofd en zijn daarom een bron van vermoeidheid. Timemanagement kan heel snel verlichting bieden. Uitgangspunt bij timemanagement is dat u uw taken (dus ook privé) goed plant. Stel prioriteiten. Belangrijke en urgente zaken eerst, onbelangrijke en niet-urgente zaken het laatst (of helemaal niet).

4. Sporten
Kies een sport waarbij u zich lichamelijk flink moet inspannen. Goed voor uw lichaam en uw geest.

5. Regelmatig in de decompressor
Een mens moet inspanning en ontspanning regelmatig afwisselen. 'Decompress' noemen ze dat in de Caribean. Een weekje naar de zon of een dagje naar het beautycentrum kan wonderen doen.

(bron: Managersonline.nl)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Chriz
De schrijver van dit stukje moet zelf ook erg moe zijn geweest of is hij gewoon lui. Dat is nog beter want dat voorkomt vermoeidheid. Dat zou dan mijn punt 6 zijn. Nu heb ik al mijn toch al beperkte energie gestoken in deze 'no-brainers' ;-)
Joke van Galen
Beste Fred,
Ik moet altijd even reageren als het over het (vermeende) verschil tussen mannen en vrouwen gaat. Hier lees ik ook voornamelijk over vrouwen. Worden mannen niet moe? Ik weet zeker van wel, maar lees dat in dit artikel toch niet terug.
Dat wilde ik even kwijt, als vrouw.
Groeten van Joke
Ton van den Boogaart
1. Werk.
Het werken met deadlines is een gewoonte geworden. Maar zijn al die deadlines wel zo hard nodig? Worden vooraf wel de juiste prioriteiten gesteld? Een taak van zowel medewerkers als het management! Worden vooraf wel duidelijk de te stellen doelen gedefinieerd? Of worden de doelen werkende de weg steeds maar weer aangepast. Voortschrijdend inzicht wordt dat genoemd, terwijl vaak vooraf niet goed is nagedacht wat men wil. Ook hier ligt een belangrijke rol voor het management.
Vaak worden medewerkers erg ondergewaardeerd die het werk "gewoon" goed laten lopen en worden degenen die iets nieuws brengen vaak overgewaardeerd. Later blijkt dat nieuwe geen verbetering te brengen of nog erger maar tja ... De "puinruimer" , niet zelden degene die het "puin" veroorzaakt heeft wordt dan voor zijn opruimwerkzaamheden geprezen! Ook hier een rol voor het management.

2. Prive.
Een heel practisch en gemakkelijk meetbaar iets: laat in het weekend de auto staan!
De gevolgen zijn eenvoudig vast te stellen: geen gejakker meer naar allerlei activiteiten maar terug naar een aanmerkelijk lager tempo. Meer lichaamsbeweging als er toch ergens naar toe gegaan wordt. Meer tijd voor elkaar! Heerlijk ontspannend!

3. Maatschappij.
Nederland is een vol land. De gevolgen zijn dat we altijd mensen om ons heen hebben die vaak veel geluid maken. De voortdurende geluidsbelasting is een belangrijke bron van niet goed kunnen uitrusten.
Er zijn geen plaatsen meer in Nederland waar we zonder het geluid van auto-, trein- en vliegverkeer kunnen recreeren. Verkeerslawaai kan fors minder: er zijn lawaaierige en veel minder lawaaierige auto's, motoren, treinen en vliegtuigen. Een aantal oplossingen zijn reeds beschikbaar. Hier ligt een schone taak voor de leiders van ons land.

Fred Akkerma
Beste Joke,

Het gaat niet alleen om vrouwen. Het onderzoek dat vermoeidheid met name voorkomt bij vrouwen, hoogopgeleiden, jongeren, alleenstaanden, arbeidsongeschikten en stedelingen. Je vraagt je bij zo'n rijtje overigens wel af: bij wie dan niet?

Fred
Ron Smits
Wat was er eerst de kip of het ei? Werkgevers geven vaak de schuld aan het priveleven. Werknemers schuiven de schuld graag naar de werkgever. Beiden kunnen gelijk hebben. Als het prive niet lekker gaat heeft dit vaak zijn weerslag op het werk. Maar ook andersom:
Jan gaat gebukt onder werkdruk. Hierdoor gaat het thuis ook niet lekker. Jan is altijd moe, weinig geinteresseerd in wat er thuis gebeurt. Hierdoor spanningen thuis, echtscheiding. ook op het werk wordt dit zichtbaar: minder geconcentreerd.Commentaar werkgever: het komt door de prive problemen thuis............
Iedereen ziet in dit geval dat de problemen eigenlijk zijn ontstaan door de werkdruk op het werk. Maar ook gebeurt het vaak omgekeerd. Een goede communicatie kan hier uitkomst bieden, bijvoorbeeld een goede ziekteverzuimbegeleiding en hieronder versta ik niet de medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk hebben. Maar een bijdrage van beide kanten om ziekte verzuim te voorkomen en hieronder valt ook het veelkoppig monster werkdruk.

Ron Smits