Verzuim zie je aankomen

Verzuim zie je aankomen en je kunt er wat aan doen! Mentaal verzuim is de voorbode van fysiek verzuim. Hoewel je dat eigenlijk niet mag zeggen, weten we allemaal dat het zo is. Wie niet lekker in zijn vel zit, blijft immers net wat eerder thuis met een al dan niet vermeend lichamelijk ongemakje. En eenmaal daarmee begonnen, lijkt het een effectieve strategie voor wie niet tevreden is met zijn of haar huidige situatie. Met nadruk zeg ik ‘lijkt’, want wat schiet je er nu eigenlijk mee op?

Voor fysiek verzuim hebben we in dit land een uitgekiend medisch en vooral bureaucratisch mechanisme ontwikkeld (Arbo) dat vooral gericht is op controle en het beheersen van vervolgschade. Dat we daar weinig mee opschieten is even duidelijk. Het kwaad is immers al geschied! Het preventieve deel ter bestrijding van dit mechanisme is slecht ontwikkeld. Geen werkgever die graag betaalt voor wat nog niet aan de orde is. En ook werknemers (m/v) komen pas in actie als het te laat is. Voor beide partijen betekent ‘te laat zijn’ dat het ontzettend veel tijd, energie én geld kost om de situatie weer te normaliseren. En dan te bedenken dat we in dit land juist een tandje zouden moeten bijzetten en geen genoegen meer mogen nemen met ‘normaal’!

Zowel de werkgever als de werknemer is slachtoffer van mentaal verzuim. De werkgever betaalt zich scheel aan verzuimbegeleiding en bereikt met zijn organisatie maar niet de productiviteit die nodig is om concurrerend te worden. De werknemer zakt langzaam weg in zijn eigen sores en ziet zijn kansen op de arbeidsmarkt in hoog tempo afnemen.
Gezamenlijk kunnen beide partijen wat doen om dit doemscenario te keren. Verzuim zie je namelijk aankomen en dat betekent dat er tijd is om het tij te keren.

Werkelijk iedereen ziet de negatieve spiraal van mentaal verzuim ontstaan. Elke leidinggevende weet welke medewerker al geruime tijd niet lekker in zijn vel zit. Ook collega’s weten dat en zelfs de betreffende werknemer heeft wel door dat het niet goed gaat. Als die situatie blijft, ligt verzuim op de loer. Wie dat wil voorkomen, komt in actie. Je hoeft namelijk niet werkeloos toe te kijken als iemand steeds minder presteert.

De eerste stap is het serieus nemen van verzuimsignalen. Te lang durende lusteloosheid, groeiend cynisme, afnemende betrokkenheid en toenemende irritatie en conflicten; het zijn maar een paar van de duidelijkste tekenen dat het niet goed met iemand gaat.
Stap twee is het bespreekbaar maken van die signalen en van de mogelijk achterliggende onvrede.

Collega’s doen dat op informele en soms harde wijze. Leidinggevenden hebben een formele verhouding met de betrokken medewerker en verschuilen zich regelmatig achter het excuus dat ze zich niet in iemands privé willen mengen. Wat ze werkelijk bedoelen is dat ze niet weten hoe ze deze problematiek kunnen aanpakken.

Voor uitleg en tips kijk op www.preventievecoaching.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Werkvloer