Verweer je tegen de crisis

Het blijkt dat 1 op de 3 leden van de ondervraagde Raden van Bestuur weinig vertrouwen heeft in de eigen plannen om hun bedrijf door de crisis heen te helpen.

Maar liefst 40% twijfelt of de eigen organisatie de juiste plannen heeft om de huidige economische crisis het hoofd te bieden. Men twijfelt zelfs aan de leiderschapkwaliteiten van de eigen top. Veel leidinggevenden zijn lam geslagen door de effecten van de snelle economische neergang in de afgelopen maanden. Ze weten dat ze moeten reageren maar ze weten niet hoe.

Veel bedrijven die in financiële nood verkeren, focussen tegen de verwachting in niet op de liquiditeitspositie door de verkoop van activa of het zeker stellen van externe financiering. In plaats daarvan houden zij zich bezig met groei of hebben ze nog geen maatregelen genomen.

Gebruik talentmanagement om te overleven in barre tijden
In tijden van economische achteruitgang moeten organisaties de juiste beslissingen blijven maken. Talentmanagement blijkt een onmisbare discipline om door een recessie heen te komen. Het stelt organisaties in staat hun belangrijkste hulpbronnen aan te wenden op het moment dat dit het hardste nodig is.

1) Hou sleutelfiguren binnen
Toptalenten zijn het meest waardevolle bezit, maar vormen ook een groot risico omdat ze de organisatie de rug kunnen toekeren. Weet wat ze ambiëren en geef ze de beloning die daarbij past - of nog meer dan dat. Voorkom dat mensen met veel potentie verloren gaan in ontslagrondes.

2) Train en mobiliseer talenten
Motiveer door topmedewerkers de gelegenheid te geven nieuwe vaardigheden te ontwikkelen of afdelingsoverschrijdende projecten aan te bieden. Geef waardering, biedt zekerheid en maak het talent mogelijk zich te manifesteren.

3) Smeer de interne motoren
Verbeter en stroomlijn managementsystemen en - processen. Managers zijn een derde van hun tijd kwijt aan administratie en besteden in feite maar tien procent aan leidinggeven. Pak deze verspilling en interne inefficiëntie grondig aan.

Lees meer op:
Crisis als kans: sturen op kwaliteit én kosten!
Zorg voor het proces en het doel zorgt voor zichzelf
door: Kees Tillema

De kwaliteitsmanager is het kneusje met de Hema-spencer voor wie elders geen plek meer is; de controller is de emotieloze cijferfetisjist in zijn eeuwige overhemd. Zij communiceren niet met elkaar en hebben weinig interesse in elkaars werk. Krijg dan de boel maar eens in beweging.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Sigma Online) Bureau StepStone Solutions en Sociale Innovatie

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>

antonie kerstholt
Deze week is bij uitgeverij Eburon, het eertste boek over het onderwerp ondernemen in discontinuiteit op de markt verschenen.
"Ondernemen in zwaar weer, 99 handige tips om te overleven of glansrijk ten onder te gaan' van auteur Antonie Kerstholt.
In zijn boek behandelt hij 'early warnings en valkuilen van ondernemen in discontinuiteit.
De auteur is econoom en bedrijfsjurist en specialist in corporate recovery en crisismanagement.
Zijn belangrijkste stelling is dat in crisis te weinig wordt gekeken naar de visie en de strategie van de organisatie.
Ook wordt te veel energie gestoken in zaken die niet zelf te beinvloeden zijn.
Crisis verplicht om out of the box te gaan denken en innovatieve oplossingen te vinden.
Een crisis als een kans zien is het beste uitgangspunt om een crisis te lijf te gaan.

Meer over Crisismanagement