Het verband tussen macht en risicovol gedrag

Actueel

Hoe komt het dat mensen met macht vrijwel alles van anderen gedaan krijgen. Waarschijnlijk omdat zij de wereld door een roze bril zien en dankzij die optimistische blik grote risico’s nemen.

In de zakenwereld kan het nemen van risico’s vaak een voordeel zijn en ertoe leiden dat personen hun macht behouden of zelfs vergroten. Door risico’s te nemen, profiteren de machtigen immers van kansen die anderen laten schieten. De zakenwereld is echter ook doordrenkt van de voorbeelden van machtige managers die dusdanige risico’s nemen dat ze er uiteindelijk aan onderdoor gaan; bijvoorbeeld door voorkennisschandalen of mislukte overnames of fusies.

Zorgvuldige afweging
De psychologische mechanismen die tot dergelijke, soms een beruchte, blunder leidt, is voorbeeld ex-president Clinton, die verwikkeld zat in de Monica Lewinski affaire toen het onderzoek van start ging. Hij was iemand die zich zo machtig voelde dat hij volledig blind was voor de mogelijkheid betrapt te worden.

Zakelijk leiders moeten dan ook beducht zijn op de neiging tot riskant gedrag bij hun managers en hen tegen zichzelf in bescherming moeten nemen door de risico’s en de mogelijkheden van hun acties en besluiten zorgvuldig af te wegen.

Verband
Deskundigen speculeren al langer over de relatie tussen eerder succes, het daaruit voortvloeiende gevoel van macht en de soms desastreuze blunders die daaruit voortkomen, maar nooit eerder was serieus onderzocht of die connectie er daadwerkelijk is. Sommige psychologen beweren zelfs het tegenovergestelde: mensen met weinig macht zullen alles doen om vooruit te komen omdat ze toch niks te verliezen hebben. Degenen die al machtig zijn, zouden in deze optiek juist voorzichtiger te werk gaan; ze hebben immers veel meer te verliezen.

Twee kanten
Er is een verband tussen macht en risicovol gedrag maar het mes snijdt aan twee kanten: wie weinig of geen macht heeft, zal minder geneigd zijn alle hem beschikbare informatie te onthullen die nodig is om een win-win situatie te creëren. Mensen die daarentegen met een oppermachtig gevoel een onderhandeling ingaan, zullen juist alles op tafel gooien en daardoor succes behalen.

(bron: Managersonline.nl)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>