De uitzendmaffia verdient meer dan de drugsmaffia

Er wordt vermoedt dat veel drugsbazen een overstap maken naar de soms schimmige wereld van de arbeidsbemiddeling. Er kan in korte tijd veel mee worden verdiend en de pakkans is laag.”

Een deel van de drugsmaffia verdient daar tegenwoordig de kost met een busje en een mobiele telefoon. Voor hen is dat heel lonend. Arbeid is achteraf onmogelijk terug te vinden. En als ze ontdekt worden, is er een kans dat ze het er afbrengen met een bestuurlijke boete. Die is hoog, maar voor een bedrijf wel te dragen.

Binnen FNV Bondgenoten wordt gesproken over het ”project boeven vangen”. Sinds het zogenaamde flexakkoord in 1998 hebben maar liefst 16.500 arbeidsbureaus zich laten registreren. Daarnaast zijn talloze niet-geregistreerde bedrijfjes, bemiddelaars en adviseurs op dit terrein actief. Vooral als gevolg van de toestroom van Oost-Europese arbeidskrachten, voornamelijk Polen, stijgt hun aantal nog steeds explosief.

Voor de uitvoering van het project is anderhalf jaar uitgetrokken. Er wordt hoopt dat hij de gang naar de rechter niet al te vaak hoeft te maken. Al die procedures zijn enorm belastend. De meeste bedrijven treden op het laatste moment in overleg.

Al langere tijd ergert de SNCU zich aan het ontbreken van vakantietoeslagen en -dagen en het betalen van een all-in nettoloon door bedrijven. Er moet controle op bedrijven worden uitvoerd.

(bron: ManagerNet)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>