Is de auteurswet op internet van toepassing?

Ja, dit is het geval. Dit betekent dat auteursrechtelijk beschermde werken niet zomaar op een website openbaar gemaakt mogen worden. Dit geldt ook voor werken voor het gebruik waarvan afspraken zijn gemaakt met de maker indien deze afspraken niet ook het gebruik op internet betreffen. De rechten op, bijvoorbeeld, een foto uit een bedrijfsfolder liggen veelal nog bij de fotograaf. Toestemming om de foto in de bedrijfsfolder te gebruiken, betekent dus niet automatisch een vrijbrief voor plaatsing van deze foto op de website.
Auteursrecht geldt ook voor webteksten. Ga er van uit dat alles wat er op internet te vinden is, is beschermd door auteursrechten. Als u iets wilt overnemen moet u de maker van het werk of de auteursrechthebbenden zien te achterhalen. Bijna ondoenlijk, maar doet u dat niet dan wordt de rekening eventueel later gepresenteerd. Er zijn legio legale mogelijkheden om via bepaalde sites en beeldbanken gebruik te maken van foto’s, teksten en logo’s die 'vrij' zijn van auteursrechten. Sommige sites zijn gratis en voor sommige betaalt u een vergoeding. Ook is de kwaliteit en resolutie van het beeldmateriaal vaak veel beter dan een willekeurige foto die van internet is geplukt.
Het ‘digitale’ intellectuele eigendomsrecht, waar het auteursrecht onder valt, is volop in ontwikkeling. Er zullen nog vele zaken en uitspraken volgen die hierop betrekking hebben. Bijvoorbeeld hoe groot mag een foto zijn om te gebruiken, wordt het doorgelinkt, hoe wordt het weergegeven op een site (embedden), intenties, mate van gebruik, hoogte van de vergoedingen et cetera.