Tips om uw presentatie te verbeteren

De laatste indruk blijft hangen. Gelukkig kunt u een onbevredigende toespraak of voordracht toch nog succesvol afsluiten met een geanimeerde discussie.

‘Nog vragen uit de zaal?’
Het traditionele vragenuurtje bezorgt menigeen bij voorbaat angstzweet op het voorhoofd. Toch kunt u zo’n ‘vragenuurtje’ ook in uw voordeel aanwenden. Het is zeker de extra tijd en aandacht waard om vooraf even stil te staan bij de volgende vuistregels. Het niveau van de discussie na afloop is er zeker bij gebaat.

Een gewaarschuwd mens...
Hoewel er sprekers zijn die meer tijd besteden aan de voorbereiding van het vragenuurtje dan aan die van de toespraak zelf, is dat ook weer niet de bedoeling. Toch kan het raadzaam zijn na te gaan welke vragen zoal gesteld zijn bij lezingen over hetzelfde onderwerp. Vaak vertonen die eenzelfde patroon. U zou bijvoorbeeld leden van het managementteam of collega’s kunnen vragen elke vraag te noteren die ze verwachten en de antwoorden daarop door te nemen. Verrassingen kunt u natuurlijk nooit uitsluiten.

Zelf aanjagen
Over het algemeen is er een voorzitter of gespreksleider die de discussie aanzwengelt, maar wat moet er gebeuren als die dat nalaat of de zaal muisstil blijft? Een pijnlijke situatie voor de spreker waaruit hij of zij zich kan redden door zelf een discussie aan te jagen, door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik zag mensen hun wenkbrauwen fronsen toen ik het daar en daar over had. Nou, dat zit zo...’ Of vraag zelf of iemand iets wil vertellen over zijn of haar praktijkervaringen. Op elke reactie kunt u weer voortborduren.

Vat kort samen
Sommige vragen zijn een persoonlijke aanval of ze duren erg lang. Die ellenlange vraag is kort samen te vatten, dat waarschuwt volgende vragenstellers ook. Een hatelijke vraag moet u proberen te ontdoen van het venijn door hem anders te formuleren. Bewaar vóór alles uw kalmte, probeer onverstoorbaar te blijven, laat de vragensteller uitspreken en bedank hem vriendelijk. Wilt u niet ingaan op suggestieve vragen, richt u zich dan gewoon tot de volgende vragensteller.

Meer info op ManagementSite:
Presenteren zonder plaatjes (deel 2)
De perfecte presentatie in tien stappen
Fred Akkerma
Zet die beamer uit! Powerpoint-presentaties lijken het ideale middel om de zenuwen van de presentator te beheersen. Dankzij de wonderen der techniek weten we de aandacht op het projectiescherm te vestigen en niet op de verteller. Foute boel! Hier vind u de perfecte presentatie in tien stappen. We verklappen er alvast twee: 1. Uw doel is emotioneren! Hoe doet u dat? 2. Sheets ja! Bullets nee!

PowerPointless
Een presentatie zonder PowerPoint? Het komt nog maar weinig voor. Terwijl na afloop weinigen zelfs maar in het kort kunnen navertellen waarover het ging. Niet echt verwonderlijk als je bedenkt dat er.

Wel eens een goede presentatie gezien?

Meer info op: KLUWER MANAGEMENT

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Presentatie