Channels

Werknemers hechten steeds meer waarde aan de optie om thuis te werken. Misschien onverwacht zijn dit niet de Millennials (die wel vaak “de schuld” krijgen van deze ontwikkeling), maar veelal werknemers van voorgaande generaties, die een relatief vast sociaal leven hebben opgebouwd en bijvoorbeeld kinderen hebben. Er wordt tegenwoordig zelfs zoveel waarde gehecht aan de mogelijkheid om thuis te werken, dat het één van de belangrijkste elementen is geworden bij het selecteren van een nieuwe werkgever.

Uiteraard is het bieden van de mogelijkheid om thuis te werken niet binnen elk type bedrijf een optie. Als dit daarentegen wel het geval is, is het van belang om hierop in te spelen. Nu volgt natuurlijk de vraag: wat heb ik hier als bedrijf aan?

De blije (potentiële) werknemer
Zoals genoemd is de mogelijkheid om thuis te werken een belangrijke factor binnen de keuze voor een werkgever. Echter hebben natuurlijk bestaande werknemers er ook baat bij. Uit onderzoek van Harvard Business Review blijkt zelfs dat werknemers die op een andere locatie mogen werken loyaler en meer betrokken zijn dan werknemers die altijd op kantoor werken.

Lees ook:

Sterft HNW een vroege dood?

Productief & lucratief
Loyaler en meer betrokken is natuurlijk mooi, maar wat voor effect heeft dat op het werk zelf? Een positief effect, zo blijkt. Niet alleen zijn werknemers gelukkiger met hun werk, ze zijn daarnaast productiever en werken vaak zelfs langer door. Dit komt onder andere door het feit dat kantoor dikwijls de meest afleidende plaats is om te werken. Het is moeilijk om te focussen als collega’s langskomen met vragen of simpelweg om een praatje te maken, aanwezigheid vereist is bij onnodige meetings of constant andermans (telefoon)gesprekken te horen zijn. Dit geldt voor buiten kantoor veel minder of helemaal niet. Dit verbetert de productiviteit van de werknemer en vaak ook de kwaliteit van het werk, wat positieve gevolgen heeft voor het bedrijf.

Pak het goed aan
Thuiswerken is niet voor iedere werknemer weggelegd. Zodoende is het verstandig om een periode de effecten van het thuiswerken bij te houden. Gaat productiviteit juist achteruit? Dan is het voor de betreffende werknemers verstandiger om voortaan toch op kantoor te werken. Echter moeten er om te beginnen wel de juiste omstandigheden om thuis te werken geweest zijn om het thuiswerken een kans van slagen te geven.

Selecteer de juiste tools
Ten eerste moet er een cultuur van vertrouwen zijn; management moet vertrouwen hebben in haar medewerkers dat zij thuis zich daadwerkelijk gaan inzetten voor het bedrijf. Wantrouwen is één van de grootste killers van een succesvolle thuiswerkcultuur.
Tevens moeten werknemers ook beschikking hebben over de juiste tools, zodat zij ook thuis alles hebben wat zij nodig hebben. Denk hier bijvoorbeeld aan Office 365 om altijd beschikking te hebben over hun documenten, of Workspace 365 als volledige digitale werkplek. Zo komt een werknemer er niet thuis achter dat ze documenten of applicaties missen, en dus niet verder kunnen met hun werk. Denk ook aan de juiste communicatietools, zoals een chatprogramma als Microsoft Teams, zodat men vanaf verschillende locaties makkelijk kan communiceren.
Als er zorgen zijn dat er teveel medewerkers tegelijk thuis gaan werken – en er vervolgens niemand op kantoor is of er nauwelijks contactmomenten meer zijn – kunnen er dagen ingesteld worden waarop iedereen standaard op kantoor hoort te zijn.

Een thuiswerkcultuur kan voordelig zijn voor zowel werkgever als werknemer, mits het goed wordt aangepakt. Het is voor bedrijven waar thuiswerken mogelijk is daarom cruciaal om zich aan te passen aan deze cultuur, of op zijn minst er rekening mee te houden.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x