The leader of the gang

Hoe vertel ik het?
 ‘Ik zie dat het niet goed gaat. Lex houdt dit nooit nog een jaar vol en dan zitten wij als bedrijf met de brokken.. Ik heb geprobeerd hem er op aan te spreken, maar natuurlijk wimpelt hij alles af. Waar hèb ik het over? Moet ik hem nu met zijn kop tegen de muur laten lopen?’ aldus Guus, directeur bij een multinational. ‘Hoe kan ik dit nu vóór zijn? Hoe vertel ik het hem?’
Een concrete vraag. Het antwoord is gecompliceerder. Het heeft te maken met leiderschap en cultuur. Hoe creëer je een cultuur waarin dit soort zaken bespreekbaar zijn? Niet alleen bespreekbaar, maar ook niet bedreigend. Niet alleen niet bedreigend, maar de enige manier om verder te komen.
Leiderschap: Rolmodel
Hoe je het nu wendt of keert, als leider van de organisatie ben je een rolmodel. Je kan het nog zo veel hebben over dat je leiderschap bij je mensen hoog in het vaandel hebt, als je zelf niet als voorbeeld fungeert, zal niemand je serieus nemen. En dat begint bij zelfonderzoek: waardoor word ik gedreven? Wat is de rode draad in mijn leven? Waar wil ik over 10 jaar staan? Wat wil ik dan bereikt hebben? Welke visie heb ik? Hoe bereik ik dat? Vervolgens kijk je naar je sterke en zwakke kanten. Past dit bij je functie? Welk mensen heb je dan nodig om je hierin te versterken? Wat voor mensen zoek je op leidinggevende posities? Welke drijfveren hebben deze mensen? Ga je hierover gesprekken aan? Durf je dat? Of zoek je (veiliger) de beste professionals? De meeste leidinggevenden lopen het bekende carrièreladdertje af. Je moet dan maar afwachten of deze goede professionals goede leiderschapskwaliteiten bezitten. Guus heeft een sparringpartner buiten het bedrijf, maar is daar niet open in naar zijn naaste medewerkers. ‘Het zou een teken van slapte kunnen zijn’. Waarom heeft hij er moeite mee om Lex te motiveren om hierin counseling te laten zoeken?
My Hero
Tegen wie kijkt Lex op? Waar spiegelt hij zich aan? Wie is de inspiratie voor Lex? Guus! De harde werkelijkheid is dat Lex en Guus in een machocultuur leven, waarbij het potenzagen niet wordt geschuwd. Competitie wordt aangemoedigd en vrouwen vind je slechts in ondergeschikte functies. Daarnaast zijn het turbulente tijden. De kredietcrisis zet de winst flink onder druk en iedereen moet alle zeilen bij zetten. Het is geen tijd voor watjes! Guus ziet dat het elastiek danig wordt opgerekt en ziet dat het uiterste uit zijn mensen wordt gehaald. Hij ziet ook dat hij alle stuurmanskunst uit de kast moet halen om zijn team naar het tijdperk na de crisis te loodsen. Als hij het nu niet doet, dan gebeurt het nooit! Na veel aarzelen, besluit hij openheid te geven, dat hij iemand van buiten nodig heeft om hem te spiegelen, om met hem te reflecteren op de dagelijkse hectiek. Om met hem te onderzoeken of hij nog op koers is, hoe hij omgaat met verschillende belangen en of hij een wereld creëert waar anderen bij willen horen. Dit vergt enorme moed. De reactie was er een van verwarring. Hoe kon het zijn dat een man van stavast als Guus, iemand waar het zelfvertrouwen vanaf straalt ook onzekerheden kent? Dat hij ook wel eens ’s nachts wakker ligt en maalt over hoe nu verder? Langzamerhand kwamen zijn mannen uit de kast. De een had een coach van buiten, de ander had een vriend met wie hij regelmatig tijdens een strandwandeling lange gesprekken had. En Lex? Lex gaf uiteindelijk schoorvoetend toe dat hij het moeilijk had. De sfeer was opener en het team hechter. En Guus? Guus heeft hierdoor ervaren dat je groter wordt door je kwetsbaar te durven op te stellen en dat je als leider een enorme invloed hebt op de cultuur. Dat vereist lef. Lef en wijsheid.

Zelfs een zilverrug heeft het nodig om zich af en toe te laten vlooien en een aai te krijgen.

Phia Smit-Vermeij is initiator van Top Tools.

www.toptools.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>