Tech voorspellingen voor 2023

Actueel

Voorspellingen doen is gezien de naweeën van de pandemie, de macro-economische situatie en de huidige energie-onzekerheid geen sinecure. Toch zijn er wel enkele trends te ontwaren, ondanks alle onzekerheid moeten organisaties ook komend jaar de juiste investeringen doen in technologie.

Vijf belangrijke technologische ontwikkelingen die we het komende jaar gaan zien.

 1. Energie besparen door te upgraden
  Duurzaamheid is al jaren een belangrijk onderwerp, komend jaar zal dit verder aan belang winnen. Belangrijke reden hiervoor is de ongekende stijging van de energieprijzen de afgelopen maanden, hiervan voelen alle bedrijven de gevolgen. Organisaties zijn dan ook op zoek naar meer duurzame keuzes. Het upgraden van technologie is een manier om energie te sparen en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Bijna twee derde (64%) van de Europese mkb-organisaties beschouwt aankoopbeslissingen rondom laptops nu belangrijker dan voor de pandemie het geval was. Hybride werken blijft voorlopig dan ook de norm binnen veel organisaties.
  Omdat de accuduur van oudere devices minder wordt, verbruiken dergelijke devices meer stroom. Gecombineerd met de hoge energieprijzen betekent dit dat bedrijven naar upgrades van hun devices zoeken zodat ze van betere batterijprestaties kunnen profiteren. Hoewel het vervangen van devices noodzakelijk is voor de groei en weerbaarheid van bedrijven, moeten organisaties ook oog hebben voor de ethische kant en beleid instellen voor hoe ze met hun afgeschreven devices omgaan. Doorverkoop of recycling helpt ze hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
 2. Het tekort aan digitale vaardigheden
  Het tekort aan werknemers met de juiste IT-vaardigheden neemt schrikbarend toe, inmiddels ervaart 42% van de Nederlandse bedrijven een tekort aan personeel als rem op de groei. Een kosteneffectieve manier om nieuwe talent aan te trekken is investeren in recruitmentprogramma’s en trainingen voor digitale vaardigheden. Bedrijven met het juiste, relevante trainingsprogramma zullen beter in staat zijn om hun werknemers de vaardigheden bij te brengen waar de meeste behoefte aan is. Technologie blijft zich ontwikkelen en bedrijfsmodellen veranderen snel. Organisaties moeten in 2023 (en daarna) trainings- en ontwikkelingsprogramma’s opzetten om de vaardigheden van hun werknemers toekomstbestendig te maken.
 3. Security blijft vooropstaan
  Hybride werken levert een aantal voordelen op voor bedrijven en werknemers. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat het risico dat data in de verkeerde handenvallen is toegenomen. Security moet daarom voorop blijven staan in iedere zakelijke strategie. Veel grote bedrijven werken hard om security up-to-date te houden. Slechts 46% van de Europese mkb-bedrijven is van plan om de komende 12 maanden te investeren in hun security-infrastructuur. Een groot deel van het mkb heeft de focus dus niet op security liggen, wat betekent dat niet alle bedrijfsgegevens even goed beveiligd zullen zijn. Mkb-organisaties moeten in 2023 prioriteit geven aan security in hun digitale strategie en betere beveiligingsmaatregelen nemen. Daarin moet oog zijn voor het gebruik van cloudoplossingen voor het delen van data en werknemersdevices die beveiligd zijn door middel van tweefactorauthenticatie en het gebruik van Windows 11.
 4. Leveringsproblemen blijven, maar minder erg
  De leveringsproblemen in de sector naar aanleiding van de pandemie zullen ook het komende jaar waarschijnlijk een rol spelen. Een kwart van de bedrijven verwacht dat dit een uitdaging zal blijven tot in de zomer. De recente wereldwijde economische tegenwind helpt hier niet bij, dit heeft geleid tot een daling in het aantal devices dat naar Europa verscheept is. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Supply chains beginnen te stabiliseren en de markt zal weer aan de vraag kunnen voldoen zodat er voor de volledige technologische supply chain weer enigszins normale tijden terugkeren. Waarschijnlijk zullen we ook zien dat bedrijven nieuwe productiefaciliteiten openen op verschillende locaties om hun afhankelijkheid te verkleinen en te voorkomen dat er in de toekomst soortgelijke wereldwijde problemen ontstaan.
 5. Werknemersproductiviteit gestimuleerd door technologie
  Werknemersproductiviteit was de grootste uitdaging voor 19% van het Europese mkbtijdens de pandemie. Vooral voor het mkb is dit een gevaarlijke kwestie, minder productiviteit wordt al snel een kostenpost. Om te voorkomen dat de productiviteit stokt, zullen mkb-organisaties gaan kijken naar technologieën zoals devices, veilige communicatietools en device-accessoires die de werknemersbetrokkenheid vergroten. Om dit mogelijk te maken zullen we in 2023 zien dat IT-budgetten worden gespendeerd aan tech-oplossingen en IT-ondersteuning die de werknemer centraal stellen, ongeacht waar ze werken. 

Conclusie

De macro-economische situatie gekoppeld aan de wereldwijde energiecrisis heeft grote impact gehad in vrijwel iedere sector het afgelopen jaar. Nu we op de drempel van 2023 staan en bedrijven zich steviger willen positioneren in een hybride landschap dat voortdurend veranderd, is het van vitaal belang dat ze de juiste prioriteiten koppelen aan hun IT-budgetten.

 

Bron: INGDynaBook

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Digitale transformatie