Channels

Werkgevers die de prestaties van hun teams willen stimuleren door middel van prestatiebeloning, bereiken het tegenovergestelde. Dat concludeert promovendus Harm van Vijfeijken die donderdag op een proefschrift over prestatiebeloning hoopt te promoveren aan de Technische Universiteit Eindhoven. Volgens Van Vijfeijken zijn alle vormen van prestatiebeloning die competitie tussen de leden van een team veroorzaken gedoemd te mislukken.

Averechts
Volgens de onderzoeker werkt het vergelijken van indivduele prestaties averechts. In dat geval gaan werknemers hun teamgenoten toch als concurrenten zien, waardoor de samenwerking niet goed meer verloopt.

Misfit
Een andere veel gemaakte fout bij prestatiebeloning is een ‘misfit’ tussen prestatiedoelen en de beloning daarvan. Als die niet met elkaar overeen komen leidt dat tot onrust en klachten. De promovendus adviseert bedrijven om eerst de omvang en de doelstellingen van de teams vast te stellen. Pas daarna kan bepaald worden hoe de prestatiebeloning ingericht moet worden. Iedereen weet dan vooraf waar hij of zij aan toe is.

(bron: Managersonline.nl)

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x