Verbeterprojecten met behulp van Six Sigma hebben op voorhand al geen kans van slagen. De volledige toepassing van Six Sigma is te zwaar, blijkt in de praktijk. De sleutel tot succesvol verbeteren is om gefaseerd te werk te gaan: eenvoudig beginnen, met dingen die we begrijpen en die direct tot resultaten leiden.
PI6: procesverbetering is 6 simpele stappen
De PI6-methode is niet hetzelfde als Six Sigma, het is ook geen lightversie. Bedrijven die de PI6-methode gebruiken, gaan proactief aan de slag om hun processen te verbeteren in plaats van reactief te reageren op problemen.
Stap 1: project afbakenen
De allereerste stap bestaat uit het afbakenen van het project. Probeer zo precies mogelijk vast te stellen wat de doelstelling van het te verbeteren project moet worden, wie er bij betrokken zijn, hoeveel tijd het mag kosten en vooral wat het op kan / moet leveren.
Stap 2: omvang bepalen
Centraal in stap twee staat de vraag ‘Is er wel een probleem en zo ja hoe groot dan precies?!' Hiervoor worden de betrokken processen in kaart gebracht d.m.v. bekende ‘proces mapping' technieken als "flow charts" en "brown papers".
Stap 3: oorzaken achterhalen
Na de metingen, waarbij is vastgesteld hoe groot het probleem nu eigenlijk is, moet er in deze fase worden achterhaald wat de daadwerkelijke oorzaken zijn van de problemen. In Six Sigma termen: welke variabelen hebben nu echt in vloed op de output [Y = F(x1..X2 ..)] en kunnen deze gevalideerd worden?
Stap 4: verbeteren
Als de werkelijke oorzaken zijn gevonden, kunnen de verbeteringen worden gedefinieerd.
Stap 5: verbeteringen borgen
Het is een bekend verschijnsel dat de aandacht verslapt als de verbeteringen eenmaal zijn gerealiseerd. Daarmee verdwijnen de resultaten ook weer snel. Juist de ‘controle fase' is zo belangrijk om de verbeteringen ook langere termijn te handhaven. Het genereren van data en het verwerken van die data in eenvoudig te lezen grafieken is een resultaat van deze fase. Run charts in Six Sigma termen, maar ook te lezen als prestatie-indicatoren waarin is vastgelegd welke prestatie het bedrijf kan leveren aan de klant.
Stap 6: verbeteringen vieren
Om ook op langere termijn commitment van medewerkers te stimuleren, is het belangrijk om de behaalde successen ook te vieren. Medewerkers worden beloond voor hun inspanningen, hun betrokkenheid bij continu verbeteren wordt vergroot, zodat toekomstige verbeterprojecten meer kans van slagen zullen hebben!
Meer over deze ‘Tool box' op REWIN
Gerelateerd artikel:
Succesvol veranderen door richting, consistentie, samenhang en feedback
door: Steven ten Have
Veranderingsprogramma's binnen organisaties zijn vaak gedoemd te mislukken. Het omzetten van de plannen in in de praktijk van alledag blijkt telkens weer het knelpunt.
De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Logistiek) door Maarten van Rijn
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>