Succes in je werk door verbinding met jezelf

Columns

De vragen ‘Wie ben ik?’ en ‘Hoe vertaal ik dit naar een professionele activiteit?’ komen meestal op latere leeftijd aan de oppervlakte. Niet al te veel mensen maken deze afwegingen op het moment dat ze aan hun eerste baan beginnen. Een beetje meer verbinding met onszelf zou onze loopbaan echter al vanaf het begin productiever kunnen maken. En daardoor minder stressvol.

Ik ontmoet Birte voor het eerst op de nieuwjaarsborrel van het praktijkhuis waar we beiden werken, zij als psychotherapeute, ik als coach. We kennen elkaar niet, maar wanneer ik me voorstel als job- en loopbaancoach, flapt ze het er meteen uit: ze twijfelt aan haar werk als psychotherapeut. Hoewel Birte vol overtuiging de opleiding tot therapeut voltooide, wil ze met het werk stoppen. Voor ze dit ook echt doet, wil ze graag professioneel advies. Dat is ze aan zichzelf verplicht, vindt ze.

Birte heeft het gevoel vaker te twijfelen aan haar carrière. Na haar studie criminologie koos ze opnieuw voor een opleiding: psychotherapie. Na vier jaar studie behaalde ze het diploma en startte een praktijk. Binnen het jaar kwamen de twijfels. Ze wilde dit toch écht? Waarom voelt het dan niet meer aan als de juiste keuze?

Zoals altijd ‘vang’ ik de woorden op papier. Ik maak een collage van stukken zinnen, een werkwoord hier, een persoonlijk voornaamwoord daar. Vreemde intonatie onderstreep ik, redeneringen die ik niet meteen begrijp voorzie ik van een golvende lijn (een ‘kronkel’). Na tien minuten staat mijn coachee voor mij, zwart op wit, in flarden tekst. Ik lees bij deze cliënt onder andere: denken/ doen; geven/nemen; studeren/werken; de anderen/ik. Wanneer ik veel antoniemen (tegenstellingen) kan noteren, doet dit mij vermoeden dat er iets ontbreekt.

In Birtes geval noteer ik uiteindelijk het woord ‘contact’. Het is niet één keer uitgesproken, maar het is wel de rode draad door haar hele verhaal. Wanneer ik vraag naar wat haar ergert in alle ogenschijnlijk triviale situaties die ze beschreef, antwoordt ze dat het haar stoort dat niemand echt naar de ander luistert. Wanneer ik vraag wat ze in zulke situaties mist, komt het: ‘Contact.’

Ik ben blij met deze eerste stap, maar ik ben nog niet helemaal waar ik zijn wil. Birtes hoofd heb ik helemaal mee. Maar ik wil niet alleen dat Birte inziet of begrijpt hoe belangrijk contact voor haar is. Als alles in haar hoofd blijft hangen, gaat er nooit een verandering plaatsvinden. Hoe geraak ik daar? Het antwoord ligt in het woord ‘contact’. Dit woord dekt voor haarzelf de emotionele lading niet. Het werkt enkel rationeel. Snel zoek ik naar een synoniem. Ik probeer: ‘Is dit wat je in al die situaties het belangrijkst voor je is: verbinding?’ Dit woord raakt Birte oprecht en er volgt een grote emotionele ontlading. We hebben ‘het’ gevonden. Verbinding stelt ons nu in staat om te onderzoeken wat er mank loopt in Birtes carrière als psychotherapeute.

De inhoud van haar missie is helder. Zij is die persoon die in gezelschap zorgt voor de verbinding tussen de anderen. Spontaan zal ze aanvoelen wat ze moet zeggen of doen om harmonie te creëren. Dit is haar bijdrage aan de wereld, zelfs op mindere dagen. Nu volgt de uitdaging om de (werk)inhoud te vertalen naar (werk)vorm. We beginnen bij psychotherapie. Tot nu toe bood zij als therapeut begeleiding op allerlei terreinen. Ze kiest ervoor om zich in de toekomst te concentreren op relatietherapie: een problematiek waarin mensen de verbinding met elkaar kwijt zijn. We herschrijven samen haar missie voor haar website. ‘Verbinden’ neemt nu een centrale plaats in binnen haar aanpak als therapeut. Wat doen we met haar opleiding tot criminologe? Hoe kan ze iemand op basis van haar juridische achtergrond verbinden? Ik vraag of ze aan bemiddeling heeft gedacht. Het idee is nieuw voor haar, dat merk ik, maar wanneer we erover praten, is er wel een soort herkenning. We spreken af dat ze de piste ‘bemiddelaar’ verder onderzoekt.

De dag dat Birte voor het eerst voor me zat, had ze weinig energie. Wanneer ze vertrekt, is ze bruisend en geïnspireerd. Dat is het resultaat wanneer een mens in verbinding staat met de eigen motivatie. Het is pure chemie. Voor Birte stopt het verhaal niet bij de buitendeur van onze praktijk. Wanneer je weet wat je missie is, begint de grootste uitdaging. Trouw blijven aan jezelf, dat is een hele kunst en het vraagt veel moed.

 

Deze column is gebaseerd op een artikel in CoachLink.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Zingeving in werk en organisatie