Rijnlandse oplossing voor Fortis

Na een weekend koortsachtig overleg is er een vlees noch vis oplossing voor Fortis gevonden. Het concern wordt voor een deel genationaliseerd. Circa 50% van het bankbedrijf komt in handen van de Benelux overheden. De Belgische overheid krijgt het in het concern, gesteund door Nederland en Luxemburg, voor het zeggen. Dat zal het Koningshuis in Belgie die samen met de familie Wayenberge de grootste aandeelhouders zijn (circa 25%) plezier doen, weliswaar verwateren hun belangen geducht, maar de nieuwe waardering van bijna 23 miljard Euro voor het bankenbedrijf, terwijl het hele concern inclusief de verzekeringspoot vrijdag jl nog maar 12 miljard waard was, is veel beter dan niks. Het alternatief was dat Fortis failliet ging! Lippens die zijn ‘graaf'' titel van het koningshuis had gekregen omdat hij de Generale Bank, nu onderdeel van Fortis, voor Belgie en de aandeelhouder/ koning behield moet .....  weg. Hij was zelfs in Belgie, waar de regenten nog nadrukkelijk elkaars hand vast houden, niet meer te handhaven.

ABNAMRO wordt verkocht, het is nog onbekend aan wie. ING zal het hopelijk niet zijn, dat kan niet vanwege antitrust bepalingen in Brussel, dus komt ABN in andere buitenlandse handen. Hoe langer de onzekerheid daarover duurt hoe minder die bank nog zal opleveren, want klanten houden niet van onzekerheid. Over het personeel van ABNAMRO zullen we maar helemaal niet praten, die zijn al een jaar heen en weer geklutst. En de klanten van Fortis, die hoeven zich geen zorgen meer te maken over hun spaargeld, maar wat is het perspectief van de bank nog? Een half aangeslagen overheidsbank, wie neemt zo''n partij nog serieus? Bovendien heeft de overheid veel teveel betaald (voor de aandelen), dus is er geld van de balastingbetaler over de balk gesmeten. Nee het Rijnland heeft weer toegeslagen, het korte termijn risico is beperkt voor iedereen, maar er is geen enkele houdbaarheid voor de toekomst tot stand gebracht.

Het is te hopen dat Fortis binnen enkele maanden alsnog in ander handen overgaat, waarschijnlijk zal dat in delen gebeuren. Wacht men daar te lang mee dan verloedert de bank, want de geloofwaardigheid is weg. Het is jammer dat er dit weekend geen drastischer maatregelen getroffen zijn, maar ja als je op zijn Rijnlands, iedereen te vriend moet houden en het enige bindende principe ‘damage control'' is, mag je niets anders verwachten. In America was het concern dit weekend of geheel genationaliseerd of - waarschijnlijker - in zijn geheel ( in delen) verkocht, zonder dat de aandeelhouders ook maar iets hadden gekregen. Fortis is aangeschoten wild en hoe korter de onderneming nog zelfstandig bestaat hoe beter  

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

kees roelfsema
Het is wat misplaatst dat in het bijgaande artikel met dedain gesproken wordt over het Rijlandse model. Alsof een Angelsaksische benadering de markt meer vertrouwen zou hebben gegeven. Laten we niet vergeten dat juist het Angelsaksische denken de bron is van de huidige crisis. Namelijk het in ultieme zin centraal stellen van de aandeelhouderswaarde. En het exorbitant belonen van bestuurders/beheerders van speculatieve fondsen voor hoge rendementen.
Dat met de ingreep van de regeringen in de Benelux (nog) geen vertrouwen is teruggekeerd is niet gek. Zoals bekend komt vetrouwen te voet en gaat te paard. De paarden zijn nog behoorlijk onrustig. Alleen een benadering die gebalanceerd rekening houdt met alle stakeholders - aandeelhouders, klanten en medewerkers (Rijnlands dus) kan het vertrouwen langzaam weer doen opbouwen.
Henk Bobbink
Met verbazing lees ik het populistisch stuk van de heer Rost van Tonningen.
Als Rijnlands is, “het korte termijn risico beperken’, “ iedereen te vriend moeten houden”, of als Angelsaksisch is “In America was het concern dit weekend geheel genationaliseerd”, dan vraag ik me af of de schrijver de term Rijnlands wel juist interpreteert?
Het Rijnlandse systeem is een kapitalistisch systeem er is dus marktwerking. Dat is iets anders dan op korte termijn bonussen in de wacht slepen met het idee “na mij de zondvloed”.
De Amerikaanse overheid heeft nog steeds de intentie om de risicovolle beleggingen over te nemen voor 700 miljard, om zo het grenzeloos gokken ongestraft te laten. De Nederlandse overheid kan dan te veel voor de aandelen betaald hebben, het is zeker geen gokken op de kosten van de belastingbetaler.
Grimbert Rost van Tonningen
Mijn kritiek op het Rijnkandse systeem impliceert niet dat ik denk dat de Angelsaksen het goed hebben gedaan. In de VS (en de UK) heeft het toezicht gefaald. Grotendeels omdat het er niet was. De Republikeinen hebben de regelgeving zelfs grotendeels afgeschaft. Angelsaksen zijn van leve de (te grote) vrijheid en (te) sterk (eenhoofdig)leiderschap, de Rijnlanders zijn kampioen van de halve oplossingen. Zie ook mijn blog de 'nadelen van het Angelsaksisch systeem' www.rostco.com
Jos Steynebrugh
Soms kan het geen kwaad eens met een ongebruikelijke bril te kijken naar “hoe het zo gekomen is”. Onderstaande link brengt je naar een site waar de Fortis historie per acquisitie, merger of overname of afstoting beschreven is.

http://www.fortis.com/general/history.asp

Je hoeft niet in de cijfers te duiken om te zien HOE en WAARDÓÓR de bank gegroeid is: niet door generieke groei: ze kochten links en rechts wat los en vast zat. Geld maakt geld, dus. Misgegokt? Dan afstoten die handel.

Het leuke is dat dit fenomeen ook nog trots gevisualiseerd is in het logo: even Googelen op afbeeldingen op “Fortis logo” en de vijfde van rechts boven vertelt je het hele verhaal in één plaatje.

Als je het logo “splijt” met een verticale as (hoeveel) en een horizontale as (tijd) dan zie je een scatter van dots die met enige fantasie de acquisities voorstellen. De kleur van de dots zouden branches kunnen voorstellen en de vorm van de dots de produkten. Op deze manier ziet een beetje marketeer een lappendeken van product/marktcombinaties die twee dingen gemeenschappelijk hebben: geld en marktaandeel.

Leuk ?

Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent
www.changeenhancement.nl
Grimbert
Zonet is bekend geworden dat de Nederlandse Staat Fortis Nederland met alle activiteiten dus bank, verzekeringsmij en ABNAMRO voor ruim 16 miljard koopt. Eindelijk consequent, het was dus GEEN succes de vorige deal, de spaarders liepen massaal weg en Nederland had geen duidelijke zeggingsmacht. De halfslachtige Rijnlandse oplossing werkte niet