Presenteren: Abstract en vaag of concreet en doen!

Columns

In ons hoofd stapelen en herordenen wij beelden. En met die beelden is iets bijzonders aan de hand, het zijn al bijna daden. Als we het zien, kunnen we het doen. Zien én doen liggen heel erg dicht bij elkaar. De spiegelneuronen in onze hersenen zorgen ervoor dat zien tot doen leidt. En andersom: doen leidt tot zien. Dit bewijst de noodzaak van beeldend presenteren, van visualiseren, van een voorbeeldfunctie, van spiegelen.

Zien is doen en lachen doet lachen

Een vrolijke presentator krijgt een vrolijke zaal terug. Zo simpel is het. Angst bij de presentator veroorzaakt angst in de zaal en als er iemand in het publiek begint te gapen, dan wordt het al snel collectief slapen. Jij als presentator rustig, dan wordt de zaal ook rustig.
Als presentator ben je de natuurlijke leider, het voorbeeld.<...

Wilbrand kuijt
Heel herkenbaar al heb ik het niet zo op termen als spiegelneuronen. Het lijkt alsof het wetenschappelijk onderbouwd is, maar ja wat koop je ervoor, een aap is tenslotte geen mens. Alle genoemde termen zijn bekend in de wereld van de psychologie als zijnde projectie, overdracht en bekrachtiging. Het zit helaas niet in de woorden maar in het diepste wezen van de mens. Het was niet zo Nelson Mandela de juiste woorden sprak op het juiste moment, maar het juiste mens die zijn eigen woorden sprak. Dat is mijns inziens de echte impact. Is dit niet aanwezig dan is het goedkope retoriek of verkooptraktatie. Ik heb geen bewijs nodig om autenticiteit te kunnen waarnemen. Ik voel dat, en ieder ander ook, wel of geen wetenschap, maakt niets uit.

Misschien kan je er iets mee,

Hartelijke groet,

Wilbrand
Roeland Schweitzer
Auteur
Dag Wilbrand,

je hebt gelijk, zo'n onderbouwing zou niet hoeven eigenlijk. Maar in mijn trainingen ervaar ik keer op keer de uitdaging om mensen het belang van beeldend presenteren, van concrete verhalen, van zien is doen en doen is zien te laten ontdekken. Dan is zo'n verhaal over spiegelneuronen een duidelijk, fascinerend en overtuigend (voor)beeld.
Hartelijke groet

Roeland Schweitzer.

Meer over Presentatie