Onlangs is aan de Vrije Universiteit aan Gyuri Vergouw de post graduate mc professionaliseringprijs uitgereikt als waardering voor de bijdrage die hij levert aan de professionalisering van het organisatie-adviesvak. Ter gelegenheid daarvan hield Gyuri een voordracht getiteld “Over passie, mythen en strafschoppen”, De tekst van deze toespraak is alhier op www.1minuteManager.nl te vinden.
Een paar citaten uit zijn toespraak:
“Net als alchemisten die proberen lood om te zetten in goud door middel van de steen der wijzen, zo proberen consultants met behulp van vaak onbewezen concepten en theorieën succesvolle organisaties of leiders te creëren. Met veel passie en met inmiddels iets meer succes dan alchemisten, maar desalniettemin nog steeds met veel vallen en opstaan.
Blijkbaar accepteren we de beperkte waarde van nieuwe concepten, want al in 1951 viel in de Business Week te lezen dat ‘a lot of management theories are all wrong’. Ach, onlangs kreeg ik als reactie op een artikel over deze ontwikkeling: ‘er is niets mis met managementconcepten, zolang je ze maar niet in de praktijk gaat gebruiken’.”
En
“Het zoeken naar beproefde methoden die valide zijn is een blijvende taak voor consultants en wetenschappers. Alleen dan kan op lange termijn toegevoegde waarde worden gegenereerd en daadwerkelijke verandering worden bereikt en de somtijds al te negatieve beeldvorming omtrent consultants worden omgebogen.
Dat dit niet zonder weerstand zal gaan, is mij uiterlijk sinds het verschijnen van mijn boek ‘De Strafschop’ uit 2000 duidelijk geworden. In dit boek doe ik verslag van mijn zoektocht naar de ultieme penalty. En hoewel de meeste consultants fervent zeiler, golfer of hockeyer zullen zijn, voetbal is nog steeds volksport nummer 1.
Vreemd eigenlijk, dat professionele organisaties als voetbalclubs, met de duurste werknemers van Nederland, zo slordig omgaan met een kritieke succesfactor als de penalty. Het was daar dat mijn basisidee voor De Strafschop begon. Hoezo HRM? Hoezo beloningsbeleid? Het missen van een strafschop kan het verschil zijn tussen winst en verlies. Een verschil dat ook voor de nationale economie kan oplopen tot soms wel miljarden aan inkomsten! Is dat dan geen onderwerp voor consultants? Hier is toch een enorme verbeterslag te bereiken met één simpel advies? Trainen, bijvoorbeeld?
Mijn nieuwsgierigheid voor de strafschop werd vooral gewekt door de naakte cijfers: Nederlandse spelers behoren tot de top slechtste strafschopnemers ter wereld en missen 1 op de 3 pogingen. En dat terwijl onze Oosterburen een score halen van slechts een misser op…20 strafschoppen. Zoveel genetisch verschil zal er toch niet tussen deze bevolkingsgroepen zitten, dacht ik, en ben het gaan uitzoeken. Gründlich.”
Gerelateerde artikelen

Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
Eerst van harte gefeliciteerd met je recent bereikte mijlpaal.
Her artikel hierboven maakte me nieuwsgierig , dus hop-hop-hop naar de volledige toespraak.
Héél interessante materie. Ik herken het bij muzikanten die iets wat ze honderden keren foutloos hebben gespeeld verkl. . . ten bij de 101e keer. Omdat? Omdat er een BNN-er in de zaal zit, hun leeraar, maitresse of iemand die ze "hoog" hebben zitten. Zelf merk ik het met koken bijvoorbeeld (doe ik graag en meestal best wel goed) maar soms . . .
Ik ben héél benieuwd naar de projectie op het schoone consulenten / trainer vak. Ga je daar nog wat over vertellen?
Groet,
Jos Steynebrugh
Change Enhancement, Zoetermeer